Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

За осем месеца в затвора влиза 44-годишен мъж, след пореден рецидив

Мъж от Варна, шофирал повторно след употреба на алкохол и без книжка, е осъден на 8 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 500 лева, е решил съдебен състав на Окръжен съд - Добрич.

Той ще търпи наказанието си при първоначален „строг режим“. Присъдата срещу 44-годишния М.С. е постановена от Районен съд - Тервел и е била изцяло потвърдена от състав на Окръжния съд в Добрич.

Мъжът е признат за виновен в това, че на 28 октомври 2018г., в село Честименско, е управлявал лек автомобил с 0.89 промила алкохол в кръвта си, след като вече е бил осъждан за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила.

От материалите по делото е видно, че подсъдимият е шофирал без книжка, а управляваният от него автомобил е бил с прекратена регистрация поради неплащане на задължителна полица „Гражданска отговорност“. Той има предходни осъждания и многобройни нарушения на Закона за движението по пътищата.

На първа инстанция делото е преминало в условията на съкратено съдебно следствие, след като подсъдимият е признал вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. Впоследствие той е обжалвал постановената спрямо него присъда с искане за по-леко наказание предвид съдействието, което бил оказал на органите на реда за разкриване на престъплението.

Окръжният съд е счел за неоснователни изложените в жалбата доводи и потвърди присъдата на Районния съд в Тервел. Според съдебния състав наложеното на мъжа наказание е справедливо и би трябвало да въздейства превъзпитателно и предупредително върху него към спазване на законите.

Постановеното от Окръжен съд е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

c