Водещи новини Генерал Тошево Общество

Съдът вдигна 20 пъти депозита на протестиращите срещу добива на газ в Добруджа

Като пореден опит гражданите да се откажат от борбата срещу намеренията на “Русгеоком-БГ” ЕАД да добива газ в Добруджа, определи последното решение на съда инж. Иванка Казакова от инициативен комитет „За чиста България“. То е в рамките на делото, образувано по жалба на компанията срещу решението на екоинспекцията във Варна, с което бе отхвърлено инвестиционното ѝ намерение в района на Генерал Тошево.

С определение на Варненския административен съд е увеличен размерът на предварителния депозит за назначената комплексна съдебно-техническа експертиза с вещи лица хидрогеолог, сондажен инженер, геолог, химик и геолог-геофизик от 1000 на 20 000 лева. Страните по делото трябва да довнесат депозит, като за „Русгеоком” сумата е 13 300 лева, а за тримата граждани, които се явяват заинтересована страна, сумата е по 1900 лева за всеки от тях т.е. общо 5700 лв.

„Ние нямаме тези пари. Аз съм самоосигуряващо се лице, на минимални приходи. Другите двама работят на трудови договори. Няма друг вариант, освен да теглим кредит”, коментира пред Про Нюз Добрич инж. Иванка Казакова.

По думите ѝ, „във Варненските съдилища се случва нещо, което не е нормално за правната ни система”.

„Имала съм не едно дело подобно, с много повече въпроси. Те са пет човека, а аз съм била сама, нормалната практика за такъв тип задачи, при които нямаме оглед, използване на технически средства, а само мисловен процес. Дори нямаме изчисления и чертежи. Вярно е, че ОВОС-ът е дълъг – 800 стр, но отделните специалисти нямат за задача да го четат целия, а само по тяхната част. По делото е приложена и също толкова дебела папка с отрицателни становища на хората, които са участвали в обществените обсъждания и са били на самите срещи. Аз съм абсолютно убедена, че тези отрицателни становища никой от петимата няма да ги отвори.

Те трябва да изчетат ОВОС, становища и геоложките открития от около 30-40 страници. Това само за четене и опит от 30 години, струва ли този труд 4 000 лева на човек? За подобна експертиза по делото Вранино във ВАС тримата експерти трябваше да кажат подобни неща, като имаха да изчетат също работните и сондажните програми. Те получиха по 500 лева”, коментира тя.

Адвокатите обяснили, че ако не намерят парите или не ги внесат в срок, вариантите са или отстраняване от делото, или инвеститорът ги плаща, печели делото и след края гражданите плащат, заедно с адвокатските хонорари, които няма да са по-малко от 10 000 лева. „Това е другият начин да изгубим делото, каквато е целта. За мен това е много ясно и няма какво да се лъжем”, посочи Иванка Казакова.

Припомни, че тя, Дона Пикард и Айдън Яйя са единствените, които не са се отказали да говорят и да обясняват каква е действителността.

Очаква се утре да бъде обявена банкова сметка, по която ще се събират средства за депозита, който тримата трябва да внесат.

Категорична  е също, че за предстоящото заседание по делото – на 5 март, добруджанци трябва да покажат, че сме общество, а не да разчитат на трима души да носят на гърба си цялата тази психическа енергия. „Трябва да се покаже обществения интерес към това дело, а не да се разчита на референдума. Референдумът отшумя,имаше си неговата роля. Сега хората трябва да разберат, че трябва да са активни”, категорична е Иванка Казакова.

Follow Me:

Related Posts

  1. ВАСКО ГЕРАСИМОВ says:

    В САЩ ТОЯ ГАЗ ГО ДОБИВАТ В ПУСТИННИ РАЙОНИ ,КОИТО СА ПО-ГОЛЕМИ ОТ ДЪРЖАВАТА НИ.А ТУК ПОСЯГАТ НА НАЙ-ПЛОДОРОДНАТА ЗЕМЯ .ДА ГИ ПОДКРЕПИМ РАДЕТЕЛИТЕ ЗА ЧИСТА ДОБРУДЖА .ПОЗДРАВИ.

  2. Окси says:

    Това е руска пропаганда. Отидете в САЩ, и вижте, че нямат проблеми с това. Самата технология е много напреднала. Просто великая рус не иска свободни и независими българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *