Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отмениха грипната епидемия в област Добрич

Със заповед на  директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Агелова е отменена грипната епидемия на територията на област Добрич, съобщиха от там.

Като мотив се посочва понижената заболяемост от остри респираторни заболявания.

За периода 28 януари – 3 февруари регистрираните в наблюдаваните лекарски практики болни са 125, а заболяемостта е 147,77 на 10 000.

Най-високо бе нивото на заболелите в периода 14-20 януари, когато са отчетени 225 болни от остри респираторни заболявания, а заболяемостта бе 265,99 на 10 000 души.

По данни на лечебните заведения е намалял потокът на прегледаните и хоспитализираните пациенти с ОРЗ и грип.

Въпреки отменената грипна епидемия, със заповед на директора на РЗИ-Добрич допълнително е разпоредено на лечебните заведения за болнична помощ в областта да продължат да предоставят обобщена седмична информация за хоспитализирани и починали от ОРЗ, грип и усложнения след преболедуване от лечебните заведения за болнична помощ в областта. Лечебните заведения в областта трябва да спазват строго алгоритмите за поведение в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ при случай, съмнителен за грип. На медицинските специалисти от детските заведения е разпоредено да провеждат ефективно ежедневно наблюдение и контрол на здравословното състояние на децата, съгласно изискванията.

c