Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

На прага на своята 100-годишнина "Добруджа 1919" прогони и капитана си

Ситуацията в Добруджа продължава да се влошава. Не стига че отборът посрещна годината, в която ще отбележи своят вековен юбилей, на дъното на професионалния футбол, но и остана без няколко от основните си играчи. „Жълто-зелените“, които оглавяваха като абсолютен лидер класирането в Североизточна Втора лига, в началото на този сезон успяха да влязат при професионалистите, за радост на феновете си - сега се лишават от услугите на дългогодишния си капитан и лидер в отбраната Даниел Граматиков, вратаря Димитър Недев, защитника Ахмед Адемов, халфа Дони Дончев и нападателя Янаки Смирнов. Причината за напускането им е, че за пореден път са били излъгани от клубното ръководство, че дължимите им суми ще се изплатят. Нещо повече, този път момчетата директно, без заобиколки, са били информирани, че “ситуацията се е променила и пари няма да видят“.

На „Дружба“ посрещнаха без заплати празниците, като тогава футболистите проявиха разбиране и „влязоха“ в положението на клубното ръководство, не възроптаха и на 14 януари започнаха пълноценна подготовка за пролетния дял във Втора професионална лига. След поредната доза празни обещания и най-вече обидно, пренебрежително отношение, тъй като става въпрос за суми от порядъка на 300 – 500 лева на човек, Граматиков, Недев, Адемов, Дончев и Смирнов, към които е твърде вероятно да се присъединят и други играчи, са си стегнали багажа от Сандански и са напуснали клуба. Изненадата е още по-голяма, след като управата в Добрич отказва демонстративно да плати общо около 5000 лева на играчите в момент, в който за първи път от много години насам се намират средства тимът да води подготовка далеч от дома.

Това обаче не е първият случай, в който в Добрич остават без пари. През ноември 2017 година, след като на няколко път преди това тогавашният старши треньор Диян Божилов успяваше да тушира напрежението заради финансовите проблеми в клуба, търпението на добруджанци се изчерпа и в един момент дори преустановиха тренировки. И ако тогава ситуацията бе еднакво тегава за всички – и футболисти, и треньори, то сега не е така, след като ръководството не жали средства за лагер, треньор и селекция.

Както е известно, в края на миналата година тимът бе поет от Емил Велев, който побърза да обяви, че ще изгони половината отбор още преди да е приключил есенният дял на шампионата, обявявайки след загубата с 1:2 от Пирин (Благоевград), че нивото на играчите му е за „А“ окръжна. Кокала, с когото начело "Спартак" (Плевен) завърши на осмо място в Северозападната Трета лига миналия сезон, спази „обещанието“ си и още през паузата показа вратата на 10 футболисти, за да привлече на тяхно място пазещия през последните години в аматьорския футбол Стефано Кунчев и обявилия официално края на кариерата си през лятото Александър Бранеков. Наставникът дори прибегна до странни за града и историята на клуба похвати, като погледна към долните дивизии на Англия и Бразилия за играчи.

Така един от славните български клубове, който през 90-те години бе страшилище за родните грандове и даде на Левски, ЦСКА, Литекс и националния отбор играчи като Николай Тодоров-Кайзера, Милен Петков, Галин Иванов, Светослав Петров и Светослав Тодоров, не просто ще посрещне вековния си юбилей в незавидно положение, но и ще бъде тотално обезкървен, загърбил история и традиции, след като на „Дружба“ почти не останаха футболисти, излезли от и без това низвергнатата му школа.

В средата на януари – само на 29 години, кариерата си прекрати Станимир Андонов, а през зимата бе изгонен и друг кадър на „жълто-зелените“, който през годините неведнъж е бил гонен от отбора, но винаги е откликвал на молбите да помогне в труден момент – Явор Колев. Ръководството на клуба не пожела да подкрепи през есента и подалия оставка като наставник Диян Божилов, който върна тима в професионалния футбол. Заедно с най-големия голмайстор на Добруджа в „А“ група, в знак на солидарност, от „Дружба“ си тръгна и друга емблема на клуба – Светослав Кръстев.

Всички тези действия, насочени изцяло срещу историята и интересите на клуба, заслужил си през годините уважението на своите съперници, рязко контрастират с даденото в средата на септември 2015 година, обещание от Йордан Йорданов - настоящ кмет кмет на град Добрич, че навръх вековния си юбилей "Добруджа 1919" ще се завърне в „А“ група. Три години и половина по-късно дори и малцината, виждащи в настоящия състав своя изстрадал любим отбор „Добруджа“, не си правят илюзии, че изреченото от градоначалника ще се сбъдне.

Източник: Sportal.bg

c