Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В община Добричка 240 бедни ще получават топла храна до края на април

В община Добричка 240 бедни хора ще получават топла храна до края на април, съобщават от местната администрация.

Според новото споразумение с Агенцията за социално подпомагане, Домашният социален патронаж продължава да предоставя обяд на самотни хора, семейства с минимални пенсии, бездомни деца, скитници в почти всички селища на общината.

Това са самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии, скитащи и бездомни деца и лица с доказана липса на доходи и близки,  които да  се грижат за тях. Предоставянето на топлия обяд се финансира  по Оперативна програма за храни и/или основно материално стимулиране от Фонд на европейско подпомагане на стойност 181 534. 47 лв.

Уязвимите групи, за които има риск от глад и недохранване, всеки ден ще получават супа, основно ястие и хляб. Домашният социален патронаж подобрява качеството на предоставяната услуга с обновена автомобилна база като вече разполага с три пикапа за разнасяне на храната, посочват от общината.

Храната се предоставя чрез Домашен социален патронаж на територията на община Добричка в периода от 1 февруари до 30 април и включват предоставяне на обяд – супа, основно ястие и хляб  на стойност 2.50 лв. на ден .

За тази цел в община Добричка през миналата година е подновена автомобилната база на социалния патронаж с 3 автомобила, тип „пикап“.  

Наред с топлия обяд ще се реализират и съпътстващи мерки спрямо потребителите, изразяващи се в индивидуално консултиране относно възможностите за ползване на други социални услуги, административни общински услуги, консултиране относно здравословно и балансирано хранене и други форми на подкрепа предвид нуждите и проблемите им.

c