Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Арестуваната Евгения Банева се кандидатира за евродепутат

Разследваната за пране на близо 1 милиард лева и още шест престъпления Евгения Банева е номинирана за евродепутат. Кандидатурата на управителката на комплекс "Русалка" край Каварна оповести в профила си във фейсбук съпругът й Николай Банев. Той, заедно с третата си съпруга, е обвинен за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, недеклариране и неплащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

"Инициативен граждански комитет издига кандидатурата на Евгения Златева Банева за участие в изборите за Европейски парламент.

Каним всички приятели, съмишленици, близки и роднини да подкрепят нейната кандидатура за евродепутат, кандидатура на образована и интелигентна жена-юрист, владееща перфектно английски и френски език, майка на три деца, бизнес дама, притежаваща всички качества на европейски ангажирана личност", написа Банев.

Новината предизвика множество коментари в социалната мрежа, а някои се чудят дали това не е шега:

"След Иво Карамански и братя Галеви ще си имаме още един кандидат депутат от ареста :)Целта е като на предишните-да получи имунитет за времето на предизборната кампания,наказателното производство да бъде спряно и да излезе от ареста. Както каза Банев : ,,У дома и стените помагат".

"Е, не е истина! Вие се подигравате!", "Хитро сте го измислили ! Имунитет. А ние, като данъкоплатци, дали искаме да я финансираме", "Естествено, че Евгения Банева е изключително подходяща за депутат в Европейския парламент, но казионната прокуратура ще се погрижи да я държат заключена в килия"

Специализираният апелативен съд остави Николай и Евгения Баневи в ареста на 13 декември 2018 г. Семейството бизнесмени бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

Припомняме, че Евгения Банева направи опит да влезе в Европарламента и през 2014 г. Тогава тя се яви на изборите като независим кандидат, но събра едва 0,279% от гласовете на избирателите. Така тя стана най-зле представилият се независим кандидат на евроизборите тогава.

Снимка: Дневник

c