Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Отстранена е тежката авария, оставила без вода села край Добрич

Отстранена е тежката авария, оставила без вода села край Добрич. Към 16 часа днес екипите на "ВиК Добрич" са успели да стегнат тръбата и е включена една машина, която да пълни водопроводната система с вода, съобщи за Про Нюз Добрич главният инженер на водното дружество Павел Павлов. Това ще позволи водата да достигне до села, като Свобода, Добрево и др., които, макар и по-отдалечени, са на надморска височина от 220 м.

„ВиК Добрич“ отстранява тежка авария, превърнала в микроязовир 10 декара

Ако няма проблеми, утре ще бъде включена още една машина. Така ще може да се възобнови водоподаването в селата, които са разположени по-високо - Котленци, Свещарово, Безводица и Паскалево. Очаква се водоснабдяването в Паскалево да бъде възобновено най-рано в неделя по обяд.

Аварията е била точно на мястото, където специалистите от "ВиК Добрич" са очаквали. В тръбата е имало дупка с диаметър 50-60 мм.

Припомняме, че аварията, която остави без вода село Паскалево и други населени места, се е случила миналата седмица. След отстраняването на първата, са възникнали още шест една след друга. Избила е и скрита авария в най-ниската точка на терена между помпена станция Оброчище и Перчемли могила. В резултат на спуканата тръба се е получил микроязовир на площ от около 10 декара, в който има 800 – 1000 кубически метра вода. Наложило се е да се направи бент, за да се прегради езерото и водата да се препомпи от едината в другата част, за да се стигне до аварията, която днес е отстранена.

c