Водещи новини Общество

„ВиК Добрич“ отстранява тежка авария, превърнала в микроязовир 10 декара

Изключително тежка авария е причината от дни да няма вода в село Паскалево, коментира за Про Нюз Добрич главният инженер на „ВиК Добрич“ Павел Павлов.

Обясни, че тя е по магистралния водопровод от  Оброчище, който водоснабдява множество села – Ляхово, Храброво, Карвуна, Поп Григорово, Свещарово, Котленци, Методиево, Генерал Колево, Победа, Стефан Караджа, Царевец и стига до Свобода и Добрево.  „Две села се намират по-високо от другите – Безводица и Паскалево. Когато има недостиг на вода, най-голям проблем има при тях. При това Безводица и много по-високо от Паскалево Но, там пуснахме собствения сондаж, за да можем да захраним поне селото, тъй като там жителите бяха близо десет дни без вода“, коментира инж. Павлов.

„Аварията, която предизвика недостига на вода в с. Паскалево, се случи миналата седмица. Открихме я, но шест аварии възникнаха една след друга. Пуснахме водата, както и втора машина на помпена станция Оброчище.  Когато се увеличи налягането, явно е имало и скрита авария, която изби. Тази авария се намира на възможно най-лошото място – най-ниската точка на терена между помпена станция Оброчище и Перчемли могила. Оттам водата няма накъде да отиде. Когато се е спукала тръбата, се е получил микроязовир на площ от около 10 декара, в който има 800 – 1000 кубически метра вода. Изкопахме друг язовир и препомпихме водата от единия в другия, за да можем да стигнем до аварията. В момента сме до нея, виждаме я. Имаме основателни надежди, че още днес ще я отстраним. Но, като я отстраним, ние ще пуснем  машина, за да напълним системата. Тази вечер в Паскалево няма как да има вода. Утре ще започне да се възстановява водоподаването. Дай Боже, след шестте аварии да няма седма“, добави още главният инженер на водното дружество.

Увери, че на място са съсредоточени всички сили на „Вик Добрич“ в момента. Копаят три багера. Има два екипа, които са готови да отстранят аварията.

„Хората работят. Но, е въпрос на време, за да се отведе водата и да може да започне да се работи“, каза още той.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *