Водещи новини Здраве

Грипната епидемия в област Добрич продължава, грипната ваканция – не

Няма основания за отмяна на грипната епидемия в област Добрич към днешна дата, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Данните сочат, че през последната седмица намалява интензитетът на регистрираната  заболяемост от остри респираторни заболявания. За периода 28-31 януари заболелите от остри респираторни заболявания в област Добрич са 116 заболели, което е заболяемост от 137,13 на 10 000. За сравнение, в периода 21-27 януари в наблюдаваните практики за първична медицинска помощ са регистрирани 181 болни или заболяемост от 213,97 на 10 000.

Най-високо бе нивото на заболяемост в периода 14-20 януари, когато болните бяха 225 или 265,99 на 10 000 души.

От РЗИ информират, че след обобщаване на данните за цялата седмица от 28 януари до 3 февруари ще се извърши нова оценка на епидемиологичната обстановка.

По данни на лечебните заведения, продължават прегледите и хоспитализациите на пациенти с остри респираторни заболявания, грип и усложнения, които са основно пневмонии.

Здравната инспекция напомня, че с цел недопускане на усложнения на случаите на грип, важно е своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

РЗИ-Добрич препоръчва ограничаване на социалните контакти и избягването на събирането на много хора в затворени пространства, болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение. При наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Предвид спадане на заболяемостта от остри респираторни заболявания в детска и ученическа възраст няма основания за удължаване на “грипната ваканкция”, посочват още от Регионалната здравна инспекция.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *