Култура Шабла

Шабла и Негру вода работят за популяризиране на най-древната цивилизация в Европа

Работно заседание по българо-румънския проект “Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия – първа цивилизация на стара Европа“, е било проведено на 31 януари, информираха от административния пресценър в Шабла.

Българската комисия, като представляваща партниращата страна в проекта, е била водена от Мариян Жечев – кмет на община Шабла.

По време на срещата, участниците от двете страни са споделили информация за извършеното до момента. Набелязани са били неотложните действия, които да предприемат и двете страни – съвместно проучване, резултатите от което ще бъдат обявени на конференция през лятото на 2019 година.

Водещ партньор по стартиралия през юли 2018 година проект, е община Шабла, а неин партньор е община Черна вода, Румъния. Очаква да приключи през юли 2021 година.

Общата цел на проекта е подобряване и устойчивото използване на културното наследство – културата „Хаманджия“ , в българския и румънския регион Добруджа, чрез съвместните усилия и действия по опазване на културното наследство чрез:

  • Реставрация на укрепителната стена на Големия остров
  • Изграждане на ново покритие на храма на Кибела
  • Разширяване на пешеходната алея на острова
  • Изграждане на три погледни площадки – места за почивка  и наблюдение на птици и околността;
  • Обособяване на билетен център

Пред участниците в програмата е бил представен документален филм за Големия остров в Зеления образователен център, както и организирано посещение на археологическата забележителност.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *