Крими

След споразумение, осъдиха на 30 месеца лишаване от свобода нарко-сътрудник от Добрич

43-годишен мъж от Добрич  е бил осъден да изтърпи ефективно наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим, след одобрено постигнато споразумение между Окръжен съд, обвиняемия и прокуратурата, предадоха от пресслужбата на добричкото правосъдно ведомство.

43-годишният Ж.Ж. се е признал за виновен в това, че през август 2007 г., в Добрич, в съучастие с друг мъж от същия град, като помагач, умишлено улеснил държането – без надлежно разрешително, на наркотични вещества в голямо количество – 4004.3 грама кокаин, на обща стойност 1 001 063 лв., с цел разпространение. Деянието му е останало недовършено по независещи от него причини.

В Окръжен съд вече е водено задочно наказателно производство срещу същия подсъдим, по същото обвинение. През 2015 г. той е бил признат за виновен  и осъден на 10 години лишаване от свобода и глоба в размер на 12 000 лева. Постановената задочно присъда е била потвърдена и от двете по-горни инстанции – Варненски апелативен съд и Върховния касационен съд. Производството е преминало задочно, тъй като въпреки проведено издирване подсъдимият не е бил установен. Задържан е по-късно въз основа на издадена спрямо него Европейска заповед за арест и предаден на българските власти. При вече започнало изтърпяване на наказанието от 10 години лишаване от свобода, осъденият е отправил искане за възобновяване на наказателното производство срещу него с мотива, че не е бил уведомен за образуването му, а разглеждането на делото в негово отсъствие е попречило за разкриване на обективната истина.

Състав на ВКС е намерил, че са налице законовите предпоставки за отмяна на постановените по делото съдебни актове от трите съдебни инстанции и за възобновяване на наказателното производство.

В разпоредително заседание по възобновеното дело, страните са обявили, че след внасяне на обвинителния акт са постигнали съгласие за приключване на производството със споразумение. Окръжният съд е преценил, че то не противоречи на закона и морала и го е одобрил. При споразумение на подсъдимия може да се определи наказание под законоустановения минимум, който в случая е 3 години.

От събраните данни по делото, става ясно, че през лятото на 2007 г., подсъдимият помолил  свой познат за услуга срещу заплащане и той се съгласил. Задачата му била да отиде до град Бърно в Чехия, да се настани в предварително нает апартамент и да получи пакет, съдържащ кокаин, който щял да бъде изпратен от Република Коста Рика. Целта била да се получи наркотик, произведен в Централна или Южна Америка, който да бъде внесен на територията на Европейския съюз и след това разпространен за употреба.

Колетът бил изпратен от лице с неизвестна самоличност от Коста Рика за Чехия. Пратката обаче се сторила съмнителна на чешката полиция, тъй като няколко дни преди това бил заловен друг пакет с наркотик, който идвал от същата държава. Започнало разследване и с помощта на специални разузнавателни средства били записани множество телефонни разговори между съучастниците, от които ставало ясно, че и двамата мъже знаят, че в пакета има кокаин. В резултат на воденото разследване чешката полиция задържала добричлията, получил пакета. На следващата година той бил осъден от Областния съд в Бърно на 12 години затвор.

С настоящия съдебен акт, съучастникът му също вече е осъден окончателно. В съдебната зала осъденият е заявил, че е сключил споразумението доброволно, съгласен е с неговите клаузи и е наясно, че то има последиците на влязла в сила присъда.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *