Балчик Водещи новини Регионални - начална

Като нереален и популистки бюджетът на Балчик бе отхвърлен от общинските съветници

Общинският съвет на Балчик отхвърли предложения от кмета Николай Ангелов проект на бюджета за 2019 година.

При гласуването той бе подкрепен от 7 общински съветници /двама от БСП, двама от ДПС, 1 от АБВ и независими/. „Против“ гласуваха двама съветници от ГЕРБ. Въздържал се“ – общо 11 членове на местния парламент / трима от ГЕРБ, четирима от ВМРО, двама от БСП и  независими/.

„Мотивът ни да не приемем предложения от кмета бюджет е, че той не е реален. Приходната му част е изкуствено завишена“, коментира председателят на Общинския съвет Илиян Станоев, който е гласувал „против“.

Той даде за пример данъка за придобиване на имущество, приходите от който през последните три години варират между 800 000 и 1 000 000 лева. В проекта за бюджет за 2019 г. обаче са заложени 2,6 млн. лв.

Другото фрапантно в проекта са планираните приходи от продажба на общинско имущество. През миналата година те са възлизали на 420 000 лева, а за тази година са заложени 950 000 лева. При това Програмата за разпореждане с общинско имущество е актуализирана само с 5 апартамента и 2 парцела, които не могат да осигурят такова изпълнение.

„Това са само два примера, които показват, че предлаганият бюджет не е реален“, коментира Станоев. Според него, няма как иначе да бъде определен бюджет от 26 млн. лв., при условие, че предходната година общинската администрация не успя да изпълни бюджет от 23 млн. лв. и отчетеното изпълнение е едва 20,5 млн.лв.

Съветниците не са съгласни и с голямото предлагано завишение на парите за футбол – от 300 000 лева в бюджета за 2018 г. , на 800 000 лева за 2019 г. Те са категорични, че не са против развитието на спорта, и в частност на футбола в Балчик, но той не може да бъде приоритет за Община, която има изключителна нужда от ремонт на улици, осветление, изграждане на детски и спортни площадки, озеленяване.

Станоев подчерта, че отказът на общинския съвет да гласува бюджета е свързан и с абсолютното нежелание на администрацията да има комуникация с ОбС. По време на общественото обсъждане и на заседанието на бюджетната комисия не получихме отговор от кмета на многото зададени въпроси, коментира председателят на Общинския съвет. Сред тях и тези за обектите, които ще бъдат ремонтирани със средства от Програмата за развитие на туризма. В Програмата с общ бюджет от 1,3 млн. лв., са заложени 680 000 лева за текущо поддържане на инфраструктура и зелени, без да има яснота кои са тези обекти.

Той счита, че така предложеният раздут бюджет е популистки и предизборен. Не приемаме проектобюджета  в този му вид. Ако кметът предложи реалистичен бюджет, нямаме нищо против да го одобрим, каза още Илиян Станоев.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *