Без категория

Възможности за бъдещи космонавти представят в Добрич

Възможност за всички бъдещи млади космонавти ще бъде представена днес в Младежкия център в Добрич от 13 ч. Там ще се проведе информационна среща във връзка с обявеният конкурс за есе за ученици на възраст между 9 и 15 г., с награда – две пълни стипендии, всяка в размер на 1250 долара за участие в международен космически лагер Space Camp Turkey в гр. Измир, Турция.
Всяка година Центърът за творческо обучение организира конкурс за есе и видео есе по теми и награждава с пълни и частични стипендии за Space Camp Turkey най-отличилите се деца и младежи въз основа на изпратените от тях есета. Space Camp Turkey e един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Той e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция. Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Центърът за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център  вече 14 години.

Ученичка от Добрич бе астронавт за седмица и спечели медал от лагер на NASA

Община Добрич от тази година се ангажира да подкрепи инициативата и да осигури една стипендия в размер на 1250 долара с организиране на вътрешен конкурс. Още една стипендия за Добрич ще бъде предоставена от Центъра за творческо обучение. Всички дейности по конкурса в Добрич ще се осъществят от Общински младежки център „Захари Стоянов“.

Космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобравят комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Името на Добрич вече е добре познато в центъра в Измир, след като 15-годишната Татяна Иванова от Езикова гимназия „Гео Милев” миналата година не само участва в кампа, но тя спечели медал, който се присъжда на човека-лидер, на лагерника, жаден за знания, забавляващ и помагащ на всички. Освен това, ученичката от Добрич получи и покана да се върне в лагера отново, но вече като треньор.

Тъй като Община Добрич отказала да я подкрепи за участие в лагера в Турция, а сумата бе непосилна за семейството й, Татяна участвала в няколко конкурса за стипендия. Успя да спечели пълна стипендия на фондация “Лекови”.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *