Водещи новини - дясно Общество

Момченце от Добрич търси помощ, за да открие папагалчето си

Папагалчето вече е открито

От два дни  11-годишно момче от Добрич е нещастно, след като домашният му любимец – папагалче-корела, излетяло през прозореца на терасата.

Неговата майка  Силвия Стефанова алармира в социалната мрежа и има данни, че птицата е забелязана тази сутрин в района на квартал „Балик”. Семейството се опасява, че, ако папагалът, който е едва шестмесечен, не бъде уловен и прибран у дома, ще загине.

Птицата отлетяла на 25 януари от дома на семейството, който е в района на сладкарница „Кристи” в кв. „Балик”.

„Отворих тераса за секунда и той ме издебна, промуши се и отлетя. От известно време ме наблюдаваше и винаги, когато отивах към терасата, кацаше върху главата ми. Беше му интересно къде отивам без него. Дебнеше ме и ето едно малко невнимание и отлетя”, разказа пред Про Нюз Добрич Силвия.

Сподели, че папагалчето се казва Роки и е при семейството от два месеца и половина. „Той все още е бебе, едва на шест месеца. Толкова обича детето, че, щом чуе гласа му, веднага отива при него. Играеха си много, даваше му целувки, кацаше на рамото му и се наместваше, за да бъде милван”, обясни Силвия Стефанова. „Аз също го обожавам, постоянно си играехме двамата. Любимо забавление му беше да си играе с обеците ми, кацаше върху главата ми, играеше си с циповете на дрехите ми”, добави тя.

Роки си има и любими играчки от шоколадовите яйца “Киндер Сюрприз”.

„Много е забавен и голям беладжия. Сърцето ми се свива, поболяхме се от мъка…

Детето е много разстроено, аз също, изплакахме си очите. Обикаляме в района от сутрин до вечер да го търсим…”, сподели майката.

Птичката е жълто-сива с оранжеви бузки. Тази сутрин папагалчето е забелязано около бл. 21 в квартала, в района на а Балик. Предполага се, че е в района на блоковете с номера 21, 49, 51, 6 и 7, както и автомивка „Хамелеон”, смята Силвия.

Тя призовава добричлии, особено живеещите в района, ако чуят различни звуци, да се огледат за Роки, за да може папагалчето да бъде спасено.  Очаква информация на тел. 0893483879

Корелата (Nymphicus hollandicus), позната още като нимфа, е най-малкото какаду, ендемично за Австралия. Ценени са като домашни любимци по цял свят и са сравнително лесни за развъждане. Втори са по популярност след вълнистите папагали.

Отличителен за корелата е гребенът. Той се изправя вертикално, когато птицата е уплашена или развълнувана, скосен, когато птицата си почива, и прилепнал за главата, когато е много ядосана. Средната продължителност на живота на корела в плен е 15-20 години, понякога се определя и като 10-15 години. Има доказателства за корели, живели 30 години, а най-възрастната корела, живяла някога, е била на 36 години.

 Корелите обикновено са добри домашни любимци. Някои са доста общителни и социализирани, а други са срамежливи и стоят в ъгъла на клетката.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *