Водещи новини - дясно Общество

Добрич чества 141 г. от Освобождението си от османско робство

Залп от автентични пушки от времето на Руско-турската война ще проехти за 141-ата годишнина от Освобождението на Добрич от османско робство. Тя ще бъде отбелязана от 11 часа с общоградско поклонение на паметника на генерал-лейтенант Аполон Цимерман, където възстановчици от местния клуб на националното дружество “Традиция” ще застанат в казашки и опълченски униформи в почетен караул.
В историческия ден след успешните боеве на Долнодунавския отряд, предвождан от генерал-лейтенант Цимерман, редовни части на турската армия се изтеглят от някогашния Хаджиоглу Пазарджик. “Ако градът не беше се предал, за нас би станал друг Плевен”, свидетелства записаното в дневника на казашкия полк.
В Деня на освобождението на Добрич ще бъдат положени венци и цветя и на Алея на опълченците във Военно гробище музей, на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Ф. М. Достоевски, Иван хаджи Вълков,  Паметник-костница на загинали руски войници и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г., Паметник на 122-ма незнайни руски воини и на офицерите Петър Усяткин от 18-ти Донски казашки полк, Цезар Пташковски от 66-ти пехотен Московски полк и Герасим Кузмински от 65-ти пехотен морски полк /до костницата на руските воини/.

В 10.30 ч. от Младежки център „Захари Стоянов“ ще потегли автобус, осигурен за желаещите да се включат в общоградското поклонение граждани.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *