Образование Регионални - начална Шабла

Засилен интерес от децата в Шабла да учат православие с отец Павел

Изключителен интерес проявяват децата и родителите в гр. Шабла, към изучаване на православните християнски ценности – нещо ново като начинание и подход, съобщиха от пресцентъра на Община Шабла.

За първа година, в Общински детски комплекс Шабла (ОДК) е започнал да функционира клуб “Православни християнски ценности и традиции”. Клубът работи по учебна програма, утвърдена от МОН, докато Варненската Митрополия осигурява учебните помагала за децата.

Благородното занимание, учениците от СУ „Асен Златаров“ Шабла (1-6 клас), провеждат с активното съдействие на отец Павел Максимов. Сбирките на клуба се провеждат всеки петък, от 15:30 часа, в храма „Св. Харалампий“ в града. Адаптираната програма, поднесена от отец Павел, цели децата да се научат да общуват и да работят в колектив, да бъдат толерантни, взаимно да си помагат, да прощават и да вярват. Първоначално, усилията на свещеника ще бъдат насочени към това, шабленските деца да научат 10-те Божи заповеди, както и реда и начина за отбелязване на християнските празници.

„Християнството и ценностната му система дават свободата да се чувстваме обичани и лекотата да се чувстваме отговорни“, казва отец Павел.

В началото на учебната година, интересът към православния клуб, от страна на деца и родители, не е бил особено силен, но в момента броя на децата е прехвърлил изискуемия минимум от 13 и продължава да се увеличава. Интересът към клуба се е засилил, заради умението на шабленския свещеник да “превежда” на езика на съвременните деца, основните християнски добродетели, чрез традиционните български празници и обичаи. По време на заниманията, децата биват запознати и с историята на българския народ и църква, както и с живота на родните светци.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *