Култура

С “Животът е война” Драгни Драгнев отбеляза и 80-годишен юбилей

По време на своята творческа вечер, свързана и с 80-годишен юбилей, добруджанският поет Драгни Драгнев представи най-новата си книга, озаглавена “Животът е война”.

Събитието на 24 януари, в Художествената галерия на Добрич, събра приятели и почитатели на автора, както и редица културни общественици. С обстойна и стойностна реч, Сашо Серафимов и проф. Димитрина Каменова представиха интересен и аналитичен прочит на заслугите, мястото и ролята на автора в художествената съкровищница на Добруджа. Мили слова и цветя от приятели бяха подарени на юбиляра, но едни от най-съдържателните думи, разкриващи по великолепен начин не само повествованието в романа “Животът е война”, но и съдържащото се извън писаното авторско слово, бяха изречени от проф. Каменова: “Най-достойното послание на господин Драгнев, в романа “Животът е война” е, че животът не е война!”

Ето какво е написал самият Драгни Дрганев, за собственото си произведение “Животът е война”: Действието в романа се развива в Добруджа, в Североизточна България и град Хаджиоглу Пазарджик (Добрич) по време на турското робство. Това е най-общо казано панорама на Руско-турската война от 1828 – 1829 година. В разклоненията на сюжета се наслагват отправки към Балчик, Каварна, Силистра, Варна и северното и източното Черноморие, където продължават пътищата на войната. Неколцина от героите в романа са исторически лица – руският император Николай Първи, генерал Дибич Забалкански, Бойчо войвода, хайдут Пею Буюклията, Димитър Калъчли, Салак Мустафа…

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *