Култура

Български остров се превръща в Световен център на изкуствата

Остров “Св. св. Кирик и Юлита” край Созопол, предстои да бъде превърнат в Световен център на изкуствата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Идеята за реализация на проекта е била основна тема в разговора, по време на проведената официална среща на министрите на културата на България и Франция. Начинанието за превръщането на остров „Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол в Световен център на изкуствата, ще се реализира с подкрепата на Музея “Лувър”.

“Проектът ми харесва, амбициозен е. Говорим за интересни неща, които не съм виждал преди, не само от историческа гледна точка, но и от туристическа.” Това е  заявил Франк Ристер – министър на културата на Франция, след срещата на ниво министри, на която са били обсъдени възможностите за сътрудничество между двете страни в областта на културата и опазването на културното наследство на среща в Париж във на 22 януари 2019 г..

„Французин прави първото археологическо проучване на острова още в далечната 1904 г. Френски специалисти продължават да работят на острова и до днес. Ето защо само с Франция можем да превърнем тази идея в реалност“, е заявил Боил Банов.

Според Франк Ристер, френската страна има експертизата да направи този проект. По думите му освен Музеят “Лувър”, екип от специалисти от Министерството също ще окаже съдействие. „Ще обединим усилия, така че възможно в най-кратък срок нашите екипи, на Франция и България, да започнат да работят“.

Министър Банов е отправил покана към своя колега  да посетят заедно Острова и Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. в най-скоро време.

„Ще дойда с най-голямо удоволствие. Интересувам се от подводната археология. Нашето министерство има кораб за изследване на подводната археология, който носи името на изтъкнатия френски писател Андре Малро, министър на културата на Франция в правителството на Шарл дьо Гол. Сега имам честта да работя в неговия кабинет. И ми се иска да направим още един такъв кораб – „Андре Малро 2”, във връзка с 60-годишнината на Министерството на културата на Франция“, е заявил Франк Ристер.

Двамата министри са обсъдили и възможностите за провеждане на Културен сезон на България във Франция след 2024 година, който ще включва множество културни, образователни, туристически, бизнес и др. събития.

Остров “Светите Свети Кирик и Юлита”, известен още като остров “Св. Кирик”, се намира на 250 м. от Созопол. Площта му е около 80 декара. Това е единственият остров по нашето черноморие, свързан с континенталната част, посредством вълнолом. Съоръжението е изградено през 1927 г., като оформя Созополския залив във формата на подкова.

Смята се, че в древността на острова е имало светилище на Аполон със статуята на Каламид. Остров “Св. Св. Кирик и Юлита” и полуостров “Столец”, са най-старата заселена част на тогавашния Созопол.

 

Основна снимка: Тодор Божинов

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *