Водещи новини Крушари Общество

Жена предоставя къщата си на малкия Вальо, останал наскоро без майка

Нов дом ще има малкият Вальо, чиято съдба трогна хиляди. Момчето е единственото дете в Крушарското село Поручик Кърджиево. След смъртта на майка си преди шест месеца, момчето остава да живее с баща си, който е на 62 години и с множество хронични заболявания. Жена от Крушари реши да предостави на 11-годишното момче и баща му, наследствена тухлена къща в село Поручик Кърджиево.

Благодетели сбъдват мечтите на малкия Вальо, останал скоро без майка

Научила за тъжната съдба на 11-годишното момче от групата във фейсбук „Спаси Добрич”. „Помислих, поумувах и реших”, споделя Кина Николова. И добавя: „Децата ни се изнесоха, ние не живеем там. Едва ли ще се върнат тук”. Когато видели в какви условия живеят малкият Вальо и баща му, за което Про Нюз Добрич разказа, решили по този начин да помогнат. „Дано да успеем!”, пожелава Кина.

Тя и близките й предоставят на Вальо и баща му къщата за безвъзмездно ползване за неограничен период от време. Това ще бъде описано и в договор, който ще бъде подписан при кмета на селото, обясни Стоянка Маринова – координатор на групата „Спаси Добрич”.

Момчето, заедно с баща си, посетиха къщата, разгледаха я. А, Вальо дори си избра стая.

Добри хора ще ремонтират дома на Вальо, чиято история трогна мнозина

„Хубаво ще живеем с тати тук. По-добре ще бъде”, сподели пред Про Нюз Добрич момчето. „Мечтая си да имам всичко. Първото, което искам, е да почистим. Ще оправим, ще си направим хубаво леглата. Аз ще си имам легло, тати – също. Може и котето да вземем. Вярвам, че тук ще е по-хубаво”, планира вече бъдещето 11-годишният Вальо.

Неговият баща, Валентин Василев, също смята, че новата къща е по-добра от техния сегашен дом. „Мечтая къщата да се подобри, да се направи ремонт. Аз я зная тази къща. Съгласен съм много, ще бъда и доволен”, споделя бащата. Оказва се, че той е родственик с починалия съпруг на Кина.

Вече има дарения за ремонта на дома на Вальо, чиято история трогна мнозина

И с буца в гърлото обяснява: „До тази година не съм срещал хора, които да помагат. Сега за първи път ги срещам”.

Доволна от новината е и бабата на Вальо Иванка Великова, която е на 72 години, и през голяма част от времето се грижи за момчето. И се гордее с него: „Слуша, учи. Не се налага да му дърпам ушите, защото е уважителен, добър, не прави бели. Вальо е кротък. Помага – патките пуска, кокошките, храни кучето, котките. Всичко обича да прави. У дома помага – мие чинии, мете. Уча го на всичко – да си пере сам чорапите”, разказва баба Иванка.

В края на тази седмица Стоянка Маринова отново ще бъде в Поручик Кърджиево, заедно с двамата млади строители Иван Иванов, които решиха да помогнат на малкия Вальо. Първоначално те бяха заявили готовност да ремонтират порутения дом на момчето, но сега също са ентусиазирани от новината за предоставената къща. Тя, макар и да има нужда от ремонт, е в много по-добро състояние. Най-сериозният проблем е паднал висок комин, който е съборил част от покрива.

Младите строители ще направят оглед и ще преценят какво е необходимо. Иван Иванов сподели, че научил за историята на малкия Вальо от Про Нюз Добрич. Моментално, заедно с колегата си решили да помогнат. Вярва, че ще има и други, които ще се включат в благородното начинание да бъде ремонтирана къщата за момчето и баща му. Те обещават да се включат със собствен труд, но се надяват хора от бранша – фирми и техни колеги, също да се присъединят, за да приключи по-бързо ремонтът. Желанието на двамата Ивановци и на дамите от инициативата „СПАСИ Добрич” Йонка Иванова и Стоянка Маринова, е ремонтът да бъде завършен до Великден. Затова те отправят апел да се набавят строителни материали.

Към Про Нюз Добрич се обърнаха и други хора, които проявяват желание да се включат в доброто дело. Мъж, научил за драмата на Вальо и баща му, е готов да осигури нова дограма за къщата. Дарител осигури латекс и 100 лева.

Обявена е банкова сметка, по която се набират дарения за ремонта на новия дом на Вальо.

За ремонта на къщата ще се разчита на дарители и на доброволния труд на хора, приели присърце съдбата на момчето.

Банкова сметка
BG43SOMB91301011689601
Йонка Иванова

Като основание трябва да бъде записано „За ремонт за Вальо”

При необходимост, може да бъде търсена и Стоянка Маринова – телефон 0893928662

 

Follow Me:

Related Posts

  1. Росица Иванова says:

    Предлагам да запознаете с тази вълнуваща история и авторите на предаването “Бригада нов дом”. Не съм запозната в детайли как избират семействата, на които преобразяват домовете. Просто идея, успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *