Водещи новини - дясно Спорт

Героите, които класираха хандбалния отбор на “Добруджа” в майсторската група за първи път

“Много труд в тренировките в студ и пек, много успешни игри и победи в мачовете предшестват последния двубой за сезон 1964/1965. А в него се решава всичко. Мъжкият хандбален отбор на “Добруджа” е на крачка от първо влизане в “А” група. То минава през успех в квалификацията срещу “Локомотив” (Русе). И двата отбора горят от желание да се класират в по-горната група. Интригата се запазва до самия финален сигнал на втората квалификационна среща. Нищо не предвещава подобна драма, след победата на “Добруджа” с 15 гола разлика в първия мач пред пълните трибуни на игрището в градския парк в Толбухин. Отлично започва и реваншът в Русе – 6:0 за гостите. До края обаче добруджанци не успяват да превземат вратата на съперника или по-точно казано съдията не им позволява да стигнат до попадение. В това време пък “Локомотив” бележи гол след гол. В края домакините водят с 20:6. Още един гол и победител в битката за “А” група ще бъде отборът от Русе. Секунди преди края съдията отсъжда дузпа за “Локомотив”. Това 7-метрово хвърляне на практика ще определи кой ще влезе в “А” група. Цялата отговорност в този момент пада върху вратаря на “Добруджа” Цонко Славов. Един от най-напрегнатите моменти в спортната история на Добрич. Сигнал на съдията за изпълнение. Удар. И топката с все сила лети към долния ляв ъгъл на вратата. С уникална бързина Цонко Славов протяга крак и шпагатът му спира кълбото, преди то да премине голлинията. Топката отскача, за да се озове след миг здраво стисната в ръцете на вратаря на “Добруджа”. В този момент прозвучава и сигналът за край на мача. Време е радостта да започне! Цонко Славов, Никола Дончев, Тодор Димитров, Иван Стоев, Тодор Паунов, Петър Христов, Жейно Йорданов, Върбан Стоянов, Георги Енчев и Желязко Панайотов са героите, които класират отбора в майсторската група.”

Това е откъс от книгата  “60 години хандбален клуб “Добруджа” – гордостта на Добрич”, който подбра за читателите на Про Нюз Добрич авторът й – журналистът Димитър Узунов. Нейното представяне ще се състои днес от 17.00 часа, в голямата зала на Общината.

Д. Узунов разказва в книга за 60-годишната история на хандбала в Добрич

В книгата са представени най-големите успехи и най-важните мачове на мъжкия отбор, на женския и на юношите и девойките от школата. От създаването на клуба преди 60 години – до днес, той неизменно е сред най-добрите в България. В книгата се разказва как се е зародил хандбалът в тогавашен Толбухин, как една спасена дузпа в последните секунди носи първия значим успех и как “Добруджа” привлича първия чужденец в “А” група. Авторът е описал всички спечелени медали и купи през изминалите 6 десетилетия и най-славните победи на международната сцена в официални и предсезонни турнири. Включени са и 75 снимки от всички периоди от историята на “Добруджа”.

Всеки желаещ ще може да си закупи “60 години хандбален клуб “Добруджа” – гордостта на Добрич”, на място – преди или след нейното представяне.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *