Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

5% по-нисък данък за земеделските стопани пред НАП- до края на януари

ТД на НАП Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, следва да декларират доходите си за 2018 година пред НАП - до 30 април. При изготвяне на документацията - те ще трябва и да начислят и платят данък за получените доходи през 2018 година, съобщиха от пресцентъра на ТД на НАП - Добрич.
  • Дължимият данък, който стопаните заплащат, е в размер на 10%, но законът  позволява на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от  продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60%.
  • Земеделските стопани, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат да намалят данъчната си основа  с 40%.
Регистрираните земеделски стопани, които са получили субсидии /финансиране/ през 2018 година, трябва да ги декларират пред НАП Добрич и да заплатят дължимия данък. Субсидиите следва да се отразят в годишната данъчна декларация, като се впишат в приложение № 2, 3 или 6 в зависимост от реда за облагане на доходите. В края на  изминалата  2018 година, от е била проведена информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи, напомнят от НАП. Заедно с уведомленията за корекции, земеделците са получили и специална брошура, подробно обясняваща данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета. В резултат на кампанията - 467 добруджанци, неподали до този момент декларации, са декларирали доходите си, внасяйки дължимия данък. Други 213 земеделски стопани са подали коригиращи декларации, в които е присъствал завишен размер на получените от тях субсидии. Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, ще ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. - в случай, че подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31януари 2019 г. Повече информация за декларирането и плащането на данъци земеделските стопани могат да  намерят на сайта на НАП www.nap.bg. Консултации може да се правят и на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на телефон 0700 18 700.
c