Крими

Местен наркодилър и трафикант се споразумя за глоба от 15 000 лв. и 27 месеца затвор

32-годишният Велин М., опитал да се укрие от правосъдието, вече е осъден за държане и разпространение на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд Добрич.

На задържаният и изправен пред съда, мъж – опитал да се укрие от правосъдието, е наложено ефективно наказание лишаване от свобода за срок от 2 години и 3 месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим, както и глоба от 15 000 лева. 32-годишният Велин М. ще трябва за заплати и направените по делото разноски в размер на 848.03 лева.

Процесът срещу подсъдимия е започнал по общия ред, но в крайна сметка, мъжът е сключи споразумение с прокуратурата, което е било одобрено от състав на Окръжен съд – Добрич.

Осъденият се е признал за виновен в това, че през октомври 2013 г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество – марихуана, с общо тегло 75.29 грама, на стойност 451.74 лева. Страните по делото приемат за безспорно установено, че на 27 октомври 2013 г. подсъдимият е пласирал на мъж от Карапелит 31.32 грама марихуана, а на 31 октомври 2013 г. в същото село е държал с цел разпространение 43.97 грама от наркотичното вещество.

На приключилото със споразумение дело, началото е било дадено през 2015 година. По време на съдебното следствие, съдът е направил нужното – да издири и разпита множество свидетели, някои от които работещи в чужбина. Представени са били и 4 експертизи. През септември 2018 година, когато делото е било към края си, мъжът е спрял да се явява на съдебните заседания и се е укрил.

Последователно е бил обявен от съда – за местно, общодържавно и повторно щателно издирване, след което спрямо него е била издадена Европейска заповед за арест. В резултат на проведеното търсене, подсъдимият е бил открит, че живее в Германия, където, оказа се, българският гражданин е бил задържан във връзка с разследване за трафик на хора и на още 6 повдигнати срещу него по-леки обвинения. Впоследствие той е бил признат за виновен в склоняване към проституция, като му е било наложено условно наказание „лишаване от свобода“ за 1 година и 6 месеца, с 3-годишен изпитателен срок.

След приключване на наказателното производство в Германия, добричлията е бил предаден на българските власти и приведен в затвора във Варна, с което е станало възможно воденият у нас процес срещу него да бъде възобновен.

Днес подсъдимият е декларирал пред Окръжен съд – Добрич, че е съгласен с постигнатото споразумение и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред.

Съдът е разпоредил иззетите като веществени доказателства наркотични вещества – да бъдат унищожени.

Определението на Окръжен съд – Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *