Добрич Общество

Предлагат да се стимулира раждането на деца от висшисти в Добрич

Да се създаде общински фонд, който да има за цел задържане на младите хора в Добрич, предложи общинският съветник от ВМРО Тихомир Маринов на проведеното днес повторно публично обсъждане на бюджета на Добрич за 2019 година.

Идеята е да се предоставят от фонда средства за всяко родено дете на хора с висше образование. По думите на Маринов, такъв фонд съществува в община Елин Пелин. Там за първо дете се дават 250 лева, за второ – 500 лева, а за трето и всяко следващо – по 1500 лева.

Представителите на кметския екип – заместник-кметовете по финанси Елка Димова и по Хуманитарни дейности д-р Емилия Баева, обясниха, че такова предложение може да бъде направено, като се разработи и внесе проект за наредба.

Стана ясно, че направените от граждани предложения да се промени съотношението на участието на гражданите и общината в т.нар. малки благоустройствени обекти, ще се дискутира на заседанията на постоянните комисии. Припомняме, че граждани поискаха да се върне предишното съотношение за 25% участие на гражданите и 75% участие на Общината. Друго предложение е за 30:70. В момента то е 75% от гражданите и 25% от общинската хазна, припомни Елка Димова. Тя увери, че за програмата ще бъдат заложени 100 000 лева, а при изчерпване на ресурса – още 50 000 лева.

Общинския съветник от Младен Матеев поиска да се разгледа предложението на съветниците от групата на ГЕРБ за осигуряване на 1 550 000 лева за блок „Добрич“ от собствените приходи на Общината. „Смятам, че нашето предложение е много обективно и то ще реши много бързо този проблем и час по-скоро ще може да започне да се строи блок „Добрич“. Препоръчвам предложението ни да бъде разгледано в детайли, и, при възможност да се завиши приходната част с пропуснатите възможности в прогнозата. Това ще реши много бързо този проблем и един много сериозно наелектризиран емоционален момент“, каза Матеев.  Зам.-кметът Елка Димова отклони предложението с мотива, че дебатът за него ще се води на предстоящата извънредна тематична сесия.

Младен Матеев обърна внимание и на две от предложенията, направени чрез съветниците от ГЕРБ – за остъкляване на трибуните в спортна зала “Добротица”, както и за почистване на парка зад паметника на Хан Аспарух.

На въпрос на Димитър Стефанов, експерт “Връзки с обществеността” в НЧ “Йордан Йовков – 1870 година”, дали ще бъдат осигурени поисканите от читалището 20 000 лева за козметичен ремонт на концертната зала, Елка Димова обясни, че общо 25 000 лева са предвидени за субсидирането на всички читалища в общината и вероятно ще бъде осигурено само частично финансиране на искането.

Граждани също взеха участие и направиха своите предложения по време на обсъждането днес.

Финансистът на Общината направи анализ на направените предложения от публичното обсъждане. Те касаят основно субсидии за спортни клубове; Ремонт и рехабилитация на улици и тротоари; Благоустрояване на междублокови пространства, Улично осветление; Автобусни спирки и прилежаща инфраструктура; Екологични мероприятия; Допълнителни дейности в полза на местната общност; Блок „Добрич“.

Предложенията с конкретни суми възлизат на приблизително 515 000 лв. Тези, в които няма стойности, са на приблизително същата сума. За блок „Добрич“ се предлага 1 550 000 лв.

Стана ясно, че общинската администрация е приела малка част от предложенията, направени по време на публичното обсъждане. С това бюджетът е завишен с 65 000 лева, като средствата са осигурени от резерва. Включените предложения касаят добавяне на 15 000 лева за изграждане на три нови спирки, 3 000 лева за решаване на проблема с безстопанствените котки, 10 000 лева за закупуване на “Автоматична станция за контрол на атмосферния въздух“, 20 000 лв. за нови контейнери за смет. Допълнителни 20 000 лева са предвидени за поевтиняване на картите за градски транспорт на пенсионери и хора с увреждания.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *