Общество

Решават съдбата на 2 млн. бонови книжки от масовата приватизация

Концепция, разработена от Министерство на финансите, предлага на обществено обсъждане през следващите 30 дни  каква да бъде съдбата на т.нар. “спящи” акции от приключилата преди повече от 20 години масова приватизация.

Държавата планира да изземе акциите, ако собственикът не ги е потърсил в срок от шест години.

Според вносителите на предложението, целта е активизиране на акционерите, които в рамките на предварително определен срок от 1 година  да предприемат действия по прехвърлянето им от лични сметки към подсметки при инвестиционен посредник.

След изтичане на този срок  се предвижда акциите, дефинирани като „спящи“, да бъдат прехвърлени в специално създаден за целта инвестиционен фонд. Срещу книжата си лицата трябва да получат дялове от фонда – равностойни на притежаваните от тях акции.

Ако след изтичане на 5-годишния срок, лицата продължат да проявяват незаинтересованост – паричните средства, съответстващи на непотърсените дялове, ще бъдат внесени в полза на обществения интерес, се казва в концепцията на МФ.

Идеята е парите да отидат в т.нар. “Сребърен фонд”, който гарантира пенсионната система.

Данните на централния депозитгар показват, че до момента близо 2 милиона души не са потърсили акциите си от масовата приватизация. Стойността на непотърсените акции възлиза на близо 2 000 000 000  лв.

Преобладаващата част от непотърсените т.нар. „спящи“ акции от масовата приватизация са структурирани на малки пакети – от по 25 и 50 акции, като в голямата част от случаите за хората не е неизгодно да предприемат каквото и да било разпореждане с тях, поради неизгодните условия, поради които биха загубили повече пари за такси и комисионни, отколкото да спечелят от това.

Нека припомним, че масовата приватизация е последваща част от започналата години преди това Българска приватизация  – процес на освобождаване на държавата от собственост чрез прехвърлянето ѝ в частни ръце, при прилагането на съответни приватизационни схеми. Процесът започва с приемането на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОП) от 8 май 1992 г., като е предшестван от по-ранно раздържавяване, започнало с приетия в началото на 1989 г. Указ № 56 за стопанската дейност, чрез който лица, близки до БКП и ДС, са поставени на входа и изхода на държавните предприятия като частни търговци, които да присвояват печалбите и да национализират загубите.

 

Източници: minfin.bg, wikipedia.org и economic.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *