Добрич Общество Политика

Съветниците от ГЕРБ: Довършването на блок „Добрич“ да започне час по-скоро

“Довършването на жилищен блок „Добрич“ трябва да стартира час по-скоро, за да може в най-кратки срокове обезщетените там собственици да получат своите жилища, които чакат вече 33 години”, се посочва в разпространено изявление на групата общински съветници от ГЕРБ в Добрич.

В него се казва още:

“Считаме, че не е от значение кой не е гласувал „за“ кредита, а какви са аргументите за това.

Общинските съветници от ГЕРБ  винаги сме подкрепяли финансирането на такива мероприятия да е със собствени средства. И ще продължаваме да настояваме това да е първа опция.

Искаме да припомним, че в близкото минало сме инициирали и подкрепили изграждане и ремонт на обекти, като:  Стартиране на строителството на блок „Добрич“ /отделени почти 4 милиона лева/;  Футболно игрище с изкуствена трева; Ремонт на зала „Добротица“, зала за волейбол;  Частичен ремонт на зала „Добротица“, зала залека атлетика; Ремонт на трибуни стадион „Дружба“ и др.

За тези мероприятия през годините не е използван кредит и те са били подкрепени от същите тези хора, в ролята им на общински съветници и част от тогавашният кметски екип.

Можем да посочим и немалък списък с проекти, които не са осъществени, тъй като не са били подкрепени от общински съветници, които днес ревностно защитаваха тегленето на кредит, като: Стадион „Пионер“;  Спортна многофункционална зала на терена на „Резиденция“;  Предложение за партньорство или финансиране на покриването на Кооперативен пазар; Решенията на кръстовища с кръгово движение /практика утвърдена в цял свят/.

В тази връзка заявяваме, че ГЕРБ ще продължи да подкрепя изпълнението на проекти със собствени средства.

Видно е, че общинският бюджет има достатъчно ресурс за това и не е целесъобразно да се тегли кредит, като процедурите могат стартират след подготовка на съответната документация по ЗОП.

И е изненадващо защо това не е направено до момента.

Общинският съвет не одобри довършването на блок “Добрич” да става с кредит

Настояваме общинската администрация да предприеме стъпки за стартиране на процедурите  по ЗОП за възлагане на строителните дейности по блока и с оглед на това в бюджета на Община град Добрич за 2019 г. да се заложат средства за това.

Прави впечатление, че само за две седмици количествено-стойностната сметка на обекта бе редуцирана със 700 000 лева, което са реално спестени средства за град Добрич, благодарение на настояването на общинските съветници. А, оценката за оставащата общинска собственост в блока беше актуализирсна от 2 млн. лв. на 3.826 млн. лв, без ДДС.

Обръщаме внимание, че за одобряване на кредита не достигат не 1, а 2 гласа. При гласуването резултатът бе 19 гласа “за”, а след прегласуването станаха  20, след като се включи общински съветник, който на предходното заседание си направи отвод и не гласува с мотив, че е заинтересовано лице.

Категорично не приемаме тезата, че общинските съветници от ПП ГЕРБ следва  да носим отговорност за това, че в продължение на 3 години общинската администрация не е направила необходимото за довършването на блока.

Считаме, че трябва да се търси най-добрият вариант за осигуряване на необходимите средства, без допълнително да се натоварва общинският бюджет с нов кредит. Финансирането със собствен ресурс ще даде възможност за стартиране на процедурата за избор на изпълнител и на същинските строително-ремонтните дейности в много по-кратки срокове.

Декларираме, че търсим най-доброто за град Добрич решение на проблема“, посочват още общинските съветници от ПП ГЕРБ.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *