Водещи новини Общество

Общинският съвет не одобри довършването на блок “Добрич” да става с кредит

Предложението на общинската администрация да се тегли дългосрочен кредит на стойност до 2,5  млн. лв. за довършването на жилищен блок “Добрич” не успя да събере нужния брой гласове  – 21, сред общинските съветници.

Вносителите приеха предложението, направено от две от постоянните комисии – по бюджет и по управление на общинската собственост – кредитът да се използва както за строителни работи по блока, така и за инфраструктура около него, след решение на Общинския съвет.

Изказалите се в залата собственици на отчуждени имоти в района припомниха, че чакат своите жилища от 33 години. Някои от тях са трето поколение.

“Търпението ни вече е изчерпано. 33 години ние живеем в крайни квартали. Сградата се руши”, заяви Деяна Йорданова. Тя обяви, че собствениците търсят и други варианти – могат да се съгласят на ново строителство, в центъра на града, със същата квадратура, или парично обезщетение по пазарни цени.

“Не ни останаха нито сили, нито нерви, поболяхме се. Много години чакахме и вече нямаме вяра”, сподели през сълзи една от отчуждените собственички – Завшан Мустафа. “Много години сме лъгани и много обещания са давани, които не са били изпълнени впоследствие”, каза още тя.

Атанас Йорданов припомни, че жителите на Добрич ползват от 30 години обществените сгради, построени на отчуждените им места. “Ножът е опрял до кокала”, заяви пък Ангел Пенев.

В изказванията си всички общински съветници подчертаха, че са за довършването на блока.

Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев заяви, че блокът трябва да бъде завършен и той ще бъде завършен максимално бързо, но се търси най-добрия вариант да се случи това. “Кредитният ресурс е нещо отговорно – това са 2,5 млн. лв. Този кредитен ресурс до максимална степен ще натовари Общината, до предела на възможността да взема кредити”, посочи още Пенчев.

Според част от съветниците обаче тегленето на кредит не е най-добрия вариант за това. Те предложиха довършването на блока да се извърши със собствени средства, тъй като считат, че Общината има възможност за това.

Иван Колев /ГЕРБ/  също заяви, че не е против завършването на блока, но предлага да се намери решение, което да не натоварна общинския бюджет с допълнителни разходи. Той посочи, че “Приходните дирекции „Общинска собственост“ и „Местни данъци и такси“, под ръководството на кметския екип, идеално са си свършили работата и 2018 година приключва с възможности, които трябва да използваме и през 2019 година”, заяви Колев. Според него, може да се задели 1 мл. лева от преходния остатък, който на 1 януари е 3,165 млн. лв. от преизпълнение на разчетените собствени приходи, както и 1 млн. лева да се заложат в проектобюджета, който не е съобразен с преизпълнението на бюджета за 2018 година. “Така спокойно 2 млн. лева могат да се насочат за решение на този проблем, който съществува от 33 години”, заяви Колев.

Младен Матеев /ГЕРБ/ изрази недоумение защо довършването на блока не е започнало още през миналата година при наличие на такъв преходен остатък и свободен ресурс. “Най-бързият вариант за старт на строителството е със собствени средства”, заяви той.

Атанас Атанасов /Атака/ подчерта, че в резултат на отлагането на решението от предходната сесия се е оказало, че прогнозна стойност за довършване на блока е редуцирана от 4 млн. лева на 3,230 млн. лв. Той, както и колегата му Гюрсел Кърнак /ДПС/ призоваха да се подкрепи идеята за кредит с възможност за използване на средствата и за инфраструктура.

След 33 години отлагане на този проблем, мисля, че предложението на общинската администрация, да бъде отпуснат този заем и да започне най-послед това строителство, няма алтернатива. Това е единствения вариант, заяви Йордан Манов /РБ/. “Градът ни е затънал в мръсотия и кал, това не е никакъв град. Ако има излишъци, те трябва да отидат за града, за европеизирането му”, заяви той.

Категорично празни приказки. Това, че има преходен остатък от 3 млн. лева не означава, че това е излишък и свободен паричен ресурс, който ние решаваме къде и какво да правим с него. Огромната част са целеви средства, които са ангажирани. Дебатът за бюджета очакваме да го водим на 29 януари. В момента най-доброто решение за 2019 година, както и за бюджетите за следващите пет години, е да се изтегли този заем, който, без да оказва сериозна тежест на следващите бюджети, ще осигури регулярно плащане на инвеститора и регулярна възможност за осигуряване на това задължение, без да се пречи на нормалното функциониране на Общината, на нормалното изпълнение на други инвестиционни проекти на Общината. Целта на тази докладна е да се реши проблемът за блок “Добрич”, но без да се спира останалата дейност на Общината”, заяви зам.-кметът Елка Димова.

По думите на Герман Германов /РБ/,  “въпросът не е само за пари, а да се възстанови една справедливост, която тези хора чакат 30 години”. Според него, Общината е задължена не само към собствениците, но и към останалите гражданите, защото този блок, освен съдба на 30 семейства, е и цирей в центъра на града.”

Според Зорница Михайлова /ГЕРБ/, изтеглянето на един кредит касае цялата местна общност и в този смисъл трябва да се вземе разумно решение, което да е в интерес на цялата местна общност. Най-целесъобразно решение е блокът да бъде довършен със собствени средства. Това, че е изграден до груб строеж със собствени средства показва, че Общината има капацитет за това, счита тя. “Въпрос е на управленско  целесъобразно решение, което три години е забавено”, заяви тя.

“За да се стартира процедура за избор на изпълнител, трябва да има финансов ресурс”, заяви Мая Димитрова /БСП/. И добави, че след като се вземе решение за този дългосрочен дълг, наша работа е да контролираме общинска администрация доколко и как върви процедурата.

Кметът Йордан Йорданов, който днес има рожден ден, заяви, че не приема внушенията и опитите за обвинения, че има три години забавяне. Той счита, че този кредит може да действа като “мостов”. Никой не знае в началото на годината, какво преизпълнение ще имаме в края. Ако в края на годината имаме преизпълнение, цялото ще отиде за покриване на кредита и общината няма да усети някаква тежест, увери той.

След кратка почивка и повторно гласуване, предложението не бе прието.

“За” гласуваха 20 общински съветници, 0 бяха “против”, а 14 гласуваха “въздържал се”.

Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев съобщи, че не гласува докладната записка.

След края на сесията една от собственичките на отчуждени имоти Деяна Йорданова коментира, че предстои да заведат дела . Адвокат в София вече се е запознал с казуса. “Ще си търсим правата по чл. 1, прокотокол 1 от Европейската конвенция за защита правата на човека, тъй като нямаме право на имуществена свобода. Ако трябва, ще бъдем крайни, и отиваме в Страсбург”, предупреди тя.

“Ще съдим Община Добрич. Дали днес решението щеше да бъде “да” или “не”  за нас вече яма значение. Защото на първата сесия те показаха едно отвратително подигравателно отношение към нас”, заяви още тя. Според нея, гласуването е било партийно.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *