Без категория Добрич Култура

Представиха филмите от първия 48-часов кинофестивал – “Красив Добрич”

На 14 януари, в кино “Икар” бяха представени наградените продукции от първото 48-часово филмово предизвикателство за късометражно кино – “Красив Добрич”.

Фестивалното жури класира на първо място продукцията “Пътят към страстта” на режисьора Ангел Генков, сценарист Кольо Колев и оператор Явор Минчев.

Втори е “Кейт” със сценарист и режисьор Страхил Йорданов и оператор Кирил Ханджиев.

На трето място е класирана лентата “Душа” с режисьор Анна Каперска, сценарист Лъчезар Енчев и оператор Йоана Павлова.

Останалите два късометражни филма са: “Непримирими” на Дарио Табаков и Яна Вачкова, и “В душата на артиста”, реализирана от добрички режисьор – Ивайло Донев и оператор Димитър Янев.

Ето какво споделиха преди представянето на самите филми, организатори, продуцент, председателя на журито и кмета на Добрич:

Надежда Пампорова – идеен двигател на начинанието: “На нас – организаторите, Николай Михайлов и Община Добрич, ни беше необходима една година, за да избистрим концепцията и да реализираме това филмово начинание, наречено филмово предизвикателство “Красив Добрич”.

Да, ние искаме добрите идеи, свързани с Добрич, да се осъществяват именно в нашия град. Ето, че успяхме да превърнем Добрич в първият град, в който за 48 часа се осъществяват филми, създадени от свежи млади колективи, представящи населеното място по нов художествен начин. Ако в Пловдив се изсипаха купища с пари, за добро представяне – включително и за създаването на филми, то тук бяха достатъчни инициативни и всеотдайни хора и подкрепа от Общината. За това поздравяваме кметския екип – за работата, Общинския съвет – за разбирането и Съвета по туризъм – за подкрепата. “Глобален Добрич” е генератор на идеи от цял свят, благодарение на добричлиите, които привличаме.”

Николай Михайлов – продуцент на формата: “Благодаря на всички, че сте тук, за да видите резултата от тези 48 часа, в които екипите успяха да реализират филмовото предизвикателство “Красив Добрич”. Много сме благодарни на Надя (Надежда Пампорова – б.р.) за цялостното отдаване на идеята, на Община Добрич – за това, че подпомогна финансово това начинание. Ако до преди година и половина не знаех нищо за града – вече съм убеден, че помислите на някои, за това че това е населено място от периферията – ще кажа само, че просто това не е вярно. Видях градския парк, видях етнографския комплекс и ми се прииска тези неща да бъдат видени от повече хора. Мисля, че след създаването им – филмите вече да са гледани от много хора в интернет. По време на работния процес, изисквах от творците да дойдат не толкова с техниката си, колкото със сърцата си, за да могат по този начин да оставят частичка от себе във филмите.”

Петър Русев – председател на филмовото жури в конкурса: “Смятам, че едно от най-важните постижения е това, че младите автори в екипите на тези филми се фокусираха върху стойностни идеи и успяха да разгърнат филмовия разказ в необичаен наратив. Продукцията, която отличихме на първо място, имаше исторически много интересна мозаечна структура. Нашата основна идея беше, спечелилият да пресъздаде – не по патетичен, а по много човешки начин връзката на минало с настояще – за израстването на младото поколение в това минало и в това настояще. Мисля, че това са много сериозни достойнства за един такъв формат, във който за минимално време се постига такъв висок творчески резултат. Специално за един от филмите, категорично мога да кажа, че в него има чисто кинематографични и визуални постижения, което не е никак маловажно. Обикновено такива резултати се получават доста трудно при други колеги-кинематографи – за толкова кратко време. Радващото е, че абсолютно всички бяха доволни от резултата и нека да подчертая още веднъж специалната подкрепа на Община Добрич, за тази прекрасна инициатива. Ще разкрия само, че имахме и един анонимен дарител, който също помогна в последния момент.”

Йордан Йорданов – кмет на Добрич: “С нашият кметски екип се опитваме да оценяваме доброто и да му даваме шанс за реализация. Специално това предложение (за филмовото предизвикателство – б.р.) излезе от Добрич, по време на едно събиране в София, където ние много различно приехме идеята. Ще разкрия, че аз успях да изгледам всички късометражни филми, но един успя много да ме разчувства. За мен, крайния резултат е уникален и се радвам, че успяхме да дадем възможност – на млади хора, които искат да се развиват. Важно е, че това също е добър пример как градът ни може да бъде пресъздаден през очите на няколко различни снимачни екипа. Надявам се идеята да придобие по-мащабен обхват и да се развие във времето.”

Заснетите филми са собственост на Община Добрич, която финансира предизвикателството със средства от Програмата за развитие на туризма. Лентите предстои да бъдат представяни на различни филмови форуми в страната и в чужбина.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *