Водещи новини - дясно Здраве

Международна мисия срещу Африканската чума по свинете идва в област Добрич

Водещи експерти от държавния сектор и ветеринарните служби на Италия, Литва и Русия и от Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (FAO) ще се съберат на 14 януари у нас във връзка с мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС), съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя ще бъде домакин на първата за Европа мисия за обмяна на опит, свързана със заболяването АЧС, съобщи институцията. Форматът ще се проведе в рамките на Глобалната стратегия за борба с Африканската чума.
Участниците в мисията ще посетят регионите с установени случаи на инфекцията в областите Силистра, Добрич и Варна. Целта е обмяна на опит в борбата с бързо разпространяващата се и опустошителната на места в Европа зараза.

Четири случая на африканска чума в област Добрич, стопани масово колят прасета

Припомняме, че четири случая на африканска чума свинете са регистрирани по диви прасета при редовен отстрел в специфично заграждение в местността Зеленка край с. Българево, Каварненско
„Във връзка с нарастващите случаи на АЧС в Европа Европейската комисия, FAO и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) организират регулярни срещи на експертно ниво с представители на засегнатите от заболяването държави“, допълниха от Агенцията.
На последната среща в Полша през миналата година беше взето решение да бъдат проведени мисии от експерти в страните с потвърдено наличие на вируса на болестта. Целта е обмяна на опит и развитието на бъдеща и ефективна глобална стратегия за овладяване на инфекцията.

Избиха 19 глигана в стопанството край Българево, сред тях бременни и майки

„За ЕК, OIE и FAO начинът, по който България се справя до момента със заболяването, представлява изключителен интерес. За разлика от другите засегнати държави у нас болестта е открита в ранен етап, както при домашните, така и при дивите свине, и се овладява с минимални загуби за свиневъдството и ловното стопанство. За Европа предизвикателството със справянето със заболяването предстои в дългосрочен план“, коментира БАБХ.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *