Общество

Доброволци броят зимуващите в Приморска Добруджа водолюбиви птици

Този уикенд Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) проверява променен ли е броят на зимуващите в страната водолюбиви птици, в сравнение с наблюдаваните през миналия януари видове и числености, съобщават от дружеството.

В петък започна 43-то Среднозимно преброяване на водолюбивите птици у нас и в почти всички европейски страни и ще приключи днес. Екипи от над 100 доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) посещават всички големи водоеми в страната, сред които и Шабленското и Дуранкулашко езера, за да проверят какво е състоянието им, какви видове птици се срещат в тях и ще отчетат числеността им.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е една от най-мащабните акции в Европа и страни от Африка и Близкия Изток, целяща да проследи промените във видовия състав и численост на зимуващите птици, както и какво е състоянието на влажните зони. Това е информация, която може да бъде много важна при планиране на бъдещи природозащитни дейности.

Миналата година, например, топлият януари задържа мигриращите видове на север от България и тук бяха наблюдавани пет пъти по-малко птици, в сравнение с предишни години. Тази зима е малко по-студена и надеждите са, че много северни видове ще са дошли до някои от 200-те влажни зони по Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и реки и големи язовири във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици, съобщи БДЗП.

Припомняме, че едва стотина червеногуши гъски бяха наблюдавани у нас в последните дни на миналата година, когато се проведе редовният мониторинг на зимуващите гъски в Приморска Добруджа, Свищовско-Беленската низина и край Бургаските езера, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *