Общество

Област Добрич се присъедини към проект NEFERTITI

Областният управител Красимир Кирилов прие покана и заяви пълноправно членство на област Добрич по проект NEFERTITI – свързани в мрежа европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации. Той се финансиран по Програма Хоризонт 2020 на Европейската комисия.

Проектът е стартирал от 01.01.2018 г. и е с продължителност 4 години. Националната служба за съвети в земеделието е одобрена да изпълнява проекта. По него ще бъдат създадени 10 интерактивни тематични мрежи и 45 регионални хъба /клъстери – локални мрежови центрове/ в 17 държави. В тях ще участват фермери, извършващи демонстрационни дейности; земеделски съветници и консултанти; обучителни организации в областта на земеделието и научни работници, представители на неправителствения сектор, на агроиндустрията.

Целта, която си поставят участниците в проекта е фокусиране върху създаването на добавена стойност по отношение на прилагане и внедряване на иновации, взаимно обучение и коопериране в мрежи в цяла Европа на хора, имащи отношение към земеделския сектор.

Предвижда се в България да се създадат два хъба, като мрежите са от сектор „Плодове и зеленчуци”.

Едната мрежа цели подобряване на ефективността при използването на хранителни вещества в градинарството. В нея ще участват хъбове, създадени на територията на Германия, Холандия, Испания и България. Другата си поставя за цел намаляване използването на пестициди при производството на грозде, плодове и зеленчуци. В тази мрежа ще участват хъбове, създадени на територията на Франция, Германия, Португалия, Испания и България.

Участниците ще имат достъп до конкретна и практическа информация, аудиовизуални материали и демонстрации на успешни земеделски практики, ще черпят от опита на участници, приложили иновации в сектора.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *