Култура

Изложба с творби на Бронка Гюрова гостува в Галерията на Добрич

Като първа изложба за 2019 г., на 9 януари Градската художествена галерия в Добрич представи на публиката в града, изключително ценна и интересна колекция от творби на особено интересната българска художничка Бронка Гюрова – категорично определена като една от  жените-класици в изобразителното изкуство, от национално значение.

От Градска художествена галерия – Варна, в чийто фонд се съхраняват и част от представените творби – на откриването на изложбата присъства и един от уредниците на културното учреждение – Доротея Павлова, която сподели любопитни моменти от жизнения и творчески път на художничката Бронка Гюрова.

Галерията в Добрич открива 2019 г. с художествена колекция на жена-класик

Подбраните за изложбата 55 творби, включват пейзажи от Балчик, Созопол, Сан Салвадор, Андите и няколко портрета на художника Елиезер Алшех, внук на художничката и др. рисувани платна, обхващащи както ранния период на авторката, така и късни нейни творчески търсения.

Експозицията е предоставена от Градска художествена галерия – Варна и включва творби от фонда на Софийска градска художествена галерия, ХГ – Варна, Регионална библиотека – Варна, Художествена галерия – Добрич и от колекцията на Деяна Алшех – дъщеря на художничката Бронка Гюрова.

Изложбата ще остане отворена за посещения до 29 януари 2019 г.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *