Общество

Пет млади елена-лопатар предстои да бъдат пуснати в горско стопанство Тервел

Пет млади мъжки елена-лопатар са били доставени от ДЛС “Студен кладенец” за да бъдат пуснати на свобода на територията на ДЛС “Тервел”, съобщиха от  пресслужбата на Държавното горско стопанство.

Елените са в добро състояние и ще останат за наблюдение в карантинен двор, с цел пълната им адаптация, преди предстоящото разселване.

Според данните от последното преброяване, популацията на елен-лопатар, на територията на ДЛС “Тервел” ,наброява 112 животни.

“Доставянето на животни отвън цели не само подобряването на генофонда, но и казано на ловен език “опресняване на кръвта“, което в съчетание с благоприятните климатични условия за развитие и упорития труд на служителите стои в основата на поддържане на устойчиви запаси от елен лопатар с отлични трофейни качества. Ежегодното разселване на животни в ловните и горски стопанства на Североизточното държавно предприятие е целенасочена политика, на ръководството на Североизточното държавно предприятие и ловните специалисти”, коментираха от ръководството на ловното дружество.

Трофейната ловна история на Тервел сочи, че през 2016г.  германския ловец Вернер Аустерман отстрелял елен-лопатар, обявен за нов национален рекорд. Трофеят е бил с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и с тегло 4,750 килограма, е подобрил дотогавашния национален рекорд, държан от животно отстреляно от Тодор Живков през 1984 година в Ловно стопанство “Воден”. В челната десетка – на шесто и седмо място, са още два трофея от елен-лопатар, отстреляни в ДЛС “Тервел” – през 1972 и 1981 година.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *