Водещи новини Образование

Наесен още две училища в Добрич преминават на едносменен режим

Налице са всички предпоставки и не съществуват никакви пречки от началото на учебната 2019/2020 г. обучението в ОУ „Хр. Смирненски“ и ПМГ „Иван Вазов“ да се провежда на една смяна – предиобяд. Това съобщиха от Община Добрич във връзка със запитване от Про Нюз Добрич.

Оттам информират, че Общината е разработила Програма за поетапно създаване на условия полудневната организация на учебния ден да се осъществява преди обяд в съответствие с Наредба № 10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование. Програмата е изпратена през месец декември на Министерството на образованието и науката и на Регионалното управление на образованието. Тя има за цел конструктивно взаимодействие между Община Добрич и училищните ръководства, поетапно, през следващите няколко години да се създадат необходимите условия полудневната организация на учебния ден да се осъществява преди обяд.

Общинската училищна система в Община Добрич се състои от шест основни училища, пет средни училища, едно обединено училище, две профилирани гимназии, две професионални гимназии и спортно училище. В тях се обучават общо 7 636 деца и ученици в 344 подготвителни групи и паралелки.

На една смяна се провежда обучението на учениците (без тези, които са на целодневно обучение) в ОбУ „Й. Йовков“, ОУ „Н. Вапцаров“, ОУ „П. Волов“, ОУ „Ст. Караджа“, ОУ „Хан Аспарух“, Спортно училище „Г. Ст. Раковски“, СУ „Л. Каравелов“, ПГ по аграрно стопанство и ПГ по Ветеринарна медицина. Налице са всички предпоставки и не съществуват никакви пречки от началото на учебната 2019/2020 г. обучението в ОУ „Хр. Смирненски“ и ПМГ „Иван Вазов“ да се провежда на една смяна – предиобяд. В изброените основни и средни училища повече от половината ученици от начален и прогимназиален етап се обучават при целодневна организация на учебния ден.

Обучение на две смени се провежда в ОУ „Христо Ботев”, СУ „Петко Рачов Славейков”, СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, СУ „Димитър Талев”, СУ „Св. Климент Охридски” и ЕГ „Гео Милев”.

За тези училища Програмата предвижда различни мерки за поетапно преминаване на едносменен режим, сред които: осъвременяване и модернизиране на материално-техническата база през лятото на 2019 и 2020 година; редуциране на паралелки за прием, оптимизация на съществуващия сграден фонд и др.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *