Водещи новини - дясно Общество

Празнуваме Ивановден

На 7 януари празнуваме Ивановден – денят на Св. Йоан Кръстител, братовчед по плът на Иисус Христос, изключителен проповедник и апостол на покаянието. За него Христос казва, че между родените от жени няма нито един пророк по-голям от него. Св. Йоан Кръстител е бил строг постник и често се изобразява като аскет със слабо лице, дълги коси и сплетена брада, с груби дрехи от камилска вълна. Тъй като е живеел в пустинята и е водил суров живот, непосилен за много хора, често се нарича още  „ангел на пустинята“ и се изобразява с крила.

Наричаме св. Йоан „Кръстител и Предтеча“ – Кръстител, защото кръщава Христос, а Предтеча (предвестник), защото е проповядвал и предвъзвестявал на хората за раждането на Христос в света. Добре е да се знае, че св. Елисавета е майка на св. Йоан Предтеча и сестра на св. Анна – майката на св. Богородица, т.е. св. Йоан Кръстител е братовчед по плът на Иисус Христос.

Имената, които празнуват на този ден са Иван, Иванка, Иво, Ива, Ивайло, Ванко, Ваня, Ивелин, Ивелина и техните производни.

Честито на имениците!

презвитера Ренета Трифонова

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *