Водещи новини Общество

Празнуваме Богоявление

Днес е Богоявление – един от най-древните християнски празници. Наричан още Кръщение Господне. И двете имена на празника обозначават две събития, които са се случили, когато Христос излиза на проповед. Христос е отишъл при своя братовчед Йоан, който по това време е кръщавал в река Йордан и е призовавал хората към покаяние. Христос не е имал нужда от кръщение, защото е Божи Син, но е трябвало да покаже как да се извършва кръщението над всички, които вярват в Него. След като Христос се потапя във водите, от небето се чува глас: “Този е моят Син, в Когото е Моето благоволение” и Св. Дух слиза над водите във вид на гълъб – така се изобразява и на иконите и стенописите в храма. На този ден се явява Бог в Троица – Отец, Син и Св. Дух, затова и празникът се нарича Богоявление.

В спомен на кръщението на Христос, който с потапянето си осветил водите на цялата вселена, Църквата прави водосвет – в храма за хората и над течащите води – морета, океани, реки, езера. Осветената вода, която се взема от храма има освещаваща и обновяваща тялото сила заради вярата на християнина в Бога, а не заради някакви нейни „магически свойства“.

Но най-важното на този празник, както и на всеки друг, е  да присъстваме на богослужението в храма – от Евангелието, което се чете там, можем да научим повече за събитието, случило се на този ден и да го съпреживеем.

Богоявление се нарича още  Йордановден на името на река Йордан, в която е кръстен Иисус Христос и на този ден празнуват имената Йордан, Йорданка, Данчо, Данка.

Честито на имениците!

презвитера Ренета Трифонова

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *