Култура

Галерията в Добрич открива 2019 г. с художествена колекция на жена-класик

Художествена галерия – Добрич открива новия изложбен календар с представянето на една много значима българска художничка – Бронка Гюрова, класик от национално значение, съобщават от културния институт.

Родена е на 1 януари 1910 г. в гр. Шумен. Дипломира се в Художествена академия – София, специалност живопис при проф. Димитър Гюдженов. Специализира илюстрация в Брюксел, Белгия. През 1947 г. се омъжва за художника Елиезер Алшех и по-голяма част от живота си прекарва в Аржентина..
Бронка Гюрова навлиза в полето на българското изкуство през 30-те години,
В периода 1933 – 1949 г. Бронка Гюрова участва в множество общи изложби в София като член на Дружеството на новите художници и Дружеството на жените художнички.
Поради творческите търсения на Б. Гюрова и Е. Алшех официалната критика ги обявява за „формалисти”. Отнета им е възможността за работа и реализация у нас; семейството напуска България през 1951 г. и се установява в Буенос Айрес – Аржентина.
Бронка Гюрова работи в областта на декоративно-приложното изкуство – дизайн на текстил.
През 1955 г. представя самостоятелна изложба в галерия „Muller” – Буенос Айрес, Аржентина.
В периода 1967-1995 г. художничка многократно се завръща в България.
През 1980 г. по покана за Съюза на художниците представя изложба в ретроспективен характер в галерията на бул. „Руски” 6.
През 1994 г. Бронка Гюрова гостува в Галерията в Добрич и във видео архива на ХГ е запазено интервю с художничката. То е публикувано в едно от изданията на галерията, а в изложбената зала, посетителите ще могат да го прочетат.

Умира на 5 юни 1995 г. в Буенос Айрес.
Експозицията е предоставена от ХГ – Варна и представя творби от Софийска градска художествена галерия, ХГ – Варна, Регионална библиотека – Варна, ХГ-Добрич и от колекцията на Деяна Алшех – дъщеря на художничката. Изложбата включва 55 творби: пейзажи от Балчик, Созопол, Сан Салвадор, Андите и няколко портрета, на художника Елиезер Алшех, внука на художничката и др.

Изложбата ще продължи до 29 януари.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *