Култура

„Български искрици” осигури сурвакници за българчетата в Милано

Благодарности от българското училище „П. Яворов” в италианския град Милано получиха децата от народно читалище „Български искрици” в Добрич.

„В навечерието на най- светлите празници искаме още веднъж да благодарим на децата от читалище Български искрици за прекрасните сурвачки, които ни изпратиха.
Благодарим ви за приятелството, за труда, за вниманието. Сурвачката е дар, пожелание, със силна символика. Пожелаваме и на вас добруване, здраве и изобилие”, споделят българчетата в италианския град.

Общо 30 сурвакници са изпратили децата от „Български искрици” за българчетата в Милано, тъй като в Италия няма дрян. Изпратили са 25 заготовки и 5  напълно готови сурвакници, сподели пред Про Нюз Добрич председателят на читалището Магдалена Петрова.

„С удоволствие изпълнихме нашата първа партньорска дейност, свързана с дряновата клонка, тъй като в българската народопсихология дрянът е символ на здраве, без което всичко останало се обезсмисля. Дрянът цъфти първи, което приемаме като цъфтеж на общите ни идеи. Клонките му са жилави, а това ни говори, че трябва да отстояваме общата си кауза ” Да съхраним и поддържаме пламъка на българския дух чрез познания за историята ни, народните занаяти, традициите и обичаите запазили ни през вековете.”, дори ако срещаме препятствия по пътя си. Плодовете му са сочни и с лечебни свойства, така както и нашата дейност. Надяваме се, че тази кратка характеристика за дряна, допълва реалната представа за символиката му в нашата българска сурвачка, с която са свързани и наричанията за здраве, берекет, благополучие, доброта. Нека новата 2019 година бъде здрава, мирна и успешна за всички”, споделят от „Български искрици”

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, читалището започна поредица от етно предавания, в които ще запознава аудиторията със занаятите, обредите и българска история, като първият клип бе посветен имено с празника Сурваки.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *