Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

„Лилави” проблеми през 2018 г. в Добруджа

2018 година се оказва кризисна за производството на лавандула и лавандулово масло в Добруджа. „Всичко, което не трябваше да се случва, се случи на полето“, обобщава Юлия Пенкова от село Победа. Заедно със съпруга си тя обработва 200 дка с лавандула, като поставя началото през 2009 г. Семейството е едно от първите, които се захващат с етерично-маслени култури в Добричка област.
Цената на лавандуловото масло през последните години е една от причините Добруджа да стане лилава. Ежегодно се отчита бум на насажденията. През 2018 г. площите само с лавандула са достигнали 40 000 дка, докато година по-рано са били 24 000 дка. А два сезона по-рано лавандула се е отглеждала едва върху 7000 дка.
Проблемите при отглеждането на етерично-маслената култура през  2018 г. започват още с дъждовете през юни и юли. „Тогава проливните валежи попречиха на навременното прибиране на реколтата. Това беше лоша шега на природата. Там, където успяхме да ожънем, имахме по-ниски добиви“, допълва още Юлия и уточнява: „Цената на маслото по време на кампанията достигна нечувани нива и скочи над 280 лв./кг. Колкото и да сме доволни, си даваме сметка, че това е нереално“.
Обратната зависимост добив-цена показва ежедневен срив в добивите и в същото време ежедневен скок в цената на маслото. Само година по-рано цената на килограм от златната течност се  е изкупувала със 100 лева по-малко.
Обобщените резултати от кампанията показват, че близо 90% от стопаните в Добруджа са пострадали от валежите през лятото, точно в момента на жътвата на ароматната трева. В края на юли дъждовете са достигнали до 130 литра на кв.м. До тогава състоянието на лавандулата – едри туфи, масов и дружен цъфтеж, е давало надежди за добри резултати. Добивите обаче се оказват с минимум 30% по-ниски, докато цената скача с 60-70%.
Изненадите на природата обаче не спират до тук. Климатичните условия през есента на 2018 г. попречиха на засаждането на новите площи с лавандула. Заради засиления интерес към създаването на нови насаждения, семейство Пенкови се насочват и към производството на лицензиран разсад. От дългогодишния си опит и прилаганата технология те разказват, че още през ноември новите насаждения трябваше да са факт. „Стръковете трябваше да бъдат положени в почвата, да бъдат загърлени и да тръгнат”, добавя още Юлия. Според наблюденията й по-дребните производители не са успели да засадят, тъй като температурите и сушата през есента не са позволили, а по-едрите са наели машини и дори са поливали новите насаждения.
„В много дворове закупеният разсад от лавандула стои”, допълва още стопанката и уточнява, че най-оптималните срокове за засаждане са от 15 октомври до 15 ноември, в краен случай до края на ноември. Не е късно разсадът да се положи и през февруари-март, но практиката показва, че есенните посеви тръгват по-добре, развиват по-добра туфа и по-ефективно отвръщат на предварителните грижи.
Интересът към отглеждането на лавандула през последните години фокусира в Добруджа интереса и на преработвателите. Изградиха се дестилерии както със собствени инвестиции, така и с европейски средства. Целта е да се поеме произведеното количество зелена маса и да се преработи. През последните години страната ни държи първенство в световен мащаб в производството на лавандулово масло.
Източник: fermer.bg
c