Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Утре ще потегли шейната на дядо Коледа - ето къде да проследите пътуването

За поредна година радари и сложни технологични машини ще следят пътя на дядо Коледа и раздаването на подаръци. С отговорната задача са натоварили от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, познато още като НОРАД. В духа на 21-и век програмата вече разполага с акаунт в Туитър и страница във Фейсбук, освен сайта www.NORADSanta.org. Милиони деца от целия свят планират да се обадят в центъра на командването. Техният основен въпрос е къде точно се намира Дядо Коледа в празничната нощ. През 2016 година стартира програма, в която участва доброволци от космическото командване. Те разговарят и дават на децата точна информация за местонахождението на шейната. Отговорникът винаги съветва децата да лягат бързо, защото добрият старец няма да ги посети, ако не са в креватчетата си. Традицията за следене на пътя на дядо Коледа започнала през далечната 1955 година. Местният вестник в Колорадо спрингс, където се намира сегашният щаб на НОРАД, публикувал рекламно съобщение на голям магазин. В него е бил посочен  телефонен номер за връзка с Дядо Коледа. Той обаче се оказал спешният номер на тогавашното Командване за континентална въздушна отбрана CONAD, предшественик на НОРАД.
Изненадан от обажданията на децата, дежурният офицер им обяснил, че помага на Дядо Коледа и следи траекторията на полета на шейната му на радарните екрани.
Пътят на Дядо Коледа може да се проследи и чрез специалния сайт на Google santatracker.google.com.  Освен маршрута на добрия старец, на сайта могат да се открият различни весели забавления, както и коледни мини игри от Google.„Панелът за наблюдение, в който са използвани технологии на Google Maps позволява да се проследи движението на Санта Клаус по цялата планета, а също и да се получава информация, къде е в момента”, става ясно от указанията на сайта. Освен точното местоположение към момента на белобрадия старец, потребителите получават информация за времето в секунди, които той ще прекара там, както и за количеството доставени подаръци.
c