Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Смесен хор „Добруджански звуци“ изнесе Празничен коледен концерт в Добрич

Смесен хор „Добруджански звуци“ изнесе Празничен коледен концерт в Добрич, изпълнявайки творби на Джакомо Пучини, отбелязвайки по този начин и 160 години от рождението на именития творец. На 14 декември в Концертна зала "Добрич", Елвира Пастърмаджиева - главен диригент на Смесен хор "Добруджански звуци" и Божана Тонева - хормайстор, по великолепен начин представиха бляскавите гласови възможност на своите солисти Галина Великова, Атанас Атанасов, Радослав Радев и Паско Ташев. Талантливите добрички певци изпълниха популярни оперни арии и дуети, написани от Джакомо Пучини. В празничната програма, публиката имаше привилегията да се наслади на изпълненията на солистите:
  • Галина Великова (сопран) - ария на Лаурета от оп. "Джани Скики", валсовата песен на Мюзета от оп. "Бхеми", ария на Чо-чо сан от оп. "Мадам Батъфлай"
  • Галина Великова (сопран)  и Атанас Атанасов (тенор) - дует на Родолфо и Мими от оп. "Бохеми"
"Много съм щастлива и благодарна на Галя (Галина Великова - солист на Държавна опера Варна, б.а.), че отделя от своето професионално и лично време, за да бъде част от нашия хоров колектив", сподели емоционално Елвира Пастърмаджиева. Специалното изпълнение в концерта беше на грандиозната „Меса ди Глория“ (Меса за четирима солисти и оркестър) - Kyrie, Gloria, Credo и Sanctus и Agnus Dei , със солисти в отделните части - Атанас Атанасов (тенор), Радослав Радев (баритон), Паско Ташев (баритон). Клавирен съпровод Радостина Гроздева – Кръстева. Елвира Пастърмаджиева: "Преди десет години, за 150-ата година от рождението на Дж. Пучини, имахме щастието да изпълним места, заедно с хор и оркестър на Държавна опера Варна. За жалост, днес я представяме в съпровод на пиано, но красотата на музиката е невероятна и се надявам, че ще успеем да Ви докоснем с нашето изпълнение." "Меса ди Глория" е единствената кантатно-ораториална творба, създадена от  Дж. Пучини.  До момента, Смесен хор "Добруджански звуци" е изпълнявал три пъти „Меса ди Глория“ - през 1988, 2008 и 2018 г. Традиционно, празничният хоров концерт на "Добруджански звуци" завърши с изпълнението "На многая лета" от Дм. Бортнянски - музикален поздрав-пожелание към публиката в залата. "На многая лета" е и възванието, което православната църква отправя - за мир, любов и благоденствие към всички миряни. в навечерието на новата година. Джакомо Пучини е роден на 22 декември 1858 г. в старото италианско градче Лука, провинция Тоскана и е последният творец от фамилия на четири поколения музиканти. Той е и най-възрастният син от деветте деца на семейството – две момчета и 7 момичета. Четирима души в рода на Пучини са композитори и носят званието „Музикант на република Лука". Джакомо Пучини е най-известен със своите оперни и оперетни произведения -"Вилиси", "Едгар", "Манон Леско", "Бохеми", "Тоска", Мадам Батъфлай", Лястовичката", Момичето от златния Запад" и др. Почива на 65-годишна възраст, на 29 ноември 1924 г. в Брюксел, Белгия.    
c