Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Шеф Христо Узунов от „Парадайс блу” владее тънкостите на перфектното барбекю

Бюрбекюто е страстта на главния готвач на петзвездното бижу на курорта Албена „Парадайс блу” шеф Христо Узунов. Той е на 39 години и целият му трудов стаж е преминал само в Перлата на българското Черноморие. Работи в курорта Албена от 1999 г. „Започнах като готвач. След това работих и като декоратор”, споделя шефът. Главен готвач е от 2009 година, като първоначално е ръководил екипа на ресторанта в комплекс „Доростор”, където сега е „Парадайс блу”. Бил е шеф във Вариете-театър „Албена”, в ресторанта на комплекс „Сенди бийч”, както и на „Калиакра”. От края на активния туристически сезон е главен готвач на „Парадайс блу”. Барбекю е любимата техника на шеф Христо Узунов, сподели той пред Про Нюз Добрич. обясни, че този начин на приготвяне на месо също има своите тънкости. Нужна е предварителна подготовка на месото. Използват се различни техники. „Тънкостта в приготвянето на месо на барбекю е в съчетанието на месата”, сподели шеф Узунов. По думите му, задължително е предварително месата да бъдат мариновани. Самият той  предпочита да ги остави по-дълго в марината - поне три дни. Смята, че месото трябва да отлежава от три до пет дни. Междувременно то започва да зрее и става по-крехко.  Така, когато го сложиш на барбекюто, дори и да остане неизпечено, то не се усеща като сурово, тъй като вече е започнало разграждането на мускулните влакна.
c