Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Коледно чудо: 20-годишен студент от Добрич пребори рядко заболяване

По Коледа стават чудеса. Това може да потвърди и  семейството на Божидар Георгиев от Добрич, което за пръв път от две години насам е истински щастливо, след като получи най-чаканата новина – че младежът е здрав. 20-годишният студент успя да се пребори с тежка диагноза – тумор в синусите, поставена му преди две години, когато беше дванайсетокласник във Финансово-стопанската гимназия в Добрич. Днес той е студент във втори курс специалност „Телекомуникации“ в Техническия университет в София. Преди дни майката на младежа сподели във фейсбук:
„За тези хора, които все още се интересуват какво става с Божидар, искаме да кажем, че той е добре. След поредния преглед в Турция, професорът му е казал, че е перфектен и ще се видят след две години. Така че, добри хора, отново Ви благодарим, че подадохте ръка на Божко, да му се сбъдне мечтата да е здрав и днес да бъде сред нас”.
Щастливия край е обявен от проф. Назъм Коркут и д-р Алпер Юздилек от клиниката „Аджъбадем Маслак“ в Истанбул. Прегледът е бил на 28 ноември. Той е извършен година и половина след операцията. „Беше направен ядрено-магнитен резонанс и контролен преглед. Всичко до този момент е нормално. Няма усложнения или нередности. Както професорът наистина каза, перфектен съм. Следващият преглед е след две години”, сподели за Про Нюз Добрич Божидар. Майката благодари и на българската изселничка Айтен, която приютила младежа и баща му по време на пребиваването им в Турция и след операцията цяла седмица се грижила в собствения си дом за Божидар.
Кошмарът за семейството започна през август 2016 г., когато на Божидар бе поставена диагноза „хемангиоперицитом на максиларния синус“ или тумор на синусите, което е изключително рядко заболяване. Във Варна отказаха да го оперират и насочиха към УМБАЛ "Царица Йоанна" в София, където професор прецени, че туморът е злокачествен и го оперира. Три месеца по-късно той бе опериран повторно, назначена му бе лъчетерапия в чужбина. След като сумата за лечението стана непосилна за семейството, приятели на Божидар поеха инициативата да съберат нужните средства, за да го изправят на крака. Бяха поставени много кутии за дарения, младежите организираха поредица прояви, обединени от идеята, че ръка, която дава - не обеднява. Хора от цяла България подкрепиха младежа, като събраната сума бе 60 000 лева. Установено бе, че, въпреки двете операции в България, туморът не е отстранен. Това наложи младежът да бъде подложен на трета операция в Турция. Там той бе диагностициран с доброкачествено заболяване, докато мнението на българските лекари бе, че туморът на синусите е злокочествен. Операцията на 18-годишния Божидар, извършена през април миналата година в турската клиника "Аджъбадем Маслак", премина успешно, въпреки усложненията, причинени от българката лекарска намеса. Туморът с размери 7 на 4 см бе отстранен изцяло. В социалната мрежа тогава младежът емоционално сподели своята благодарност към всички, протегнали му ръка: „След близо 15 месеца тревоги, десетки изследвания, купища лекари и 3 тежки операции, вече смело мога да заявя, че съм здрав. Операцията в Турция мина повече от успешно, целият тумор е премахнат и от сега нататък със семейството ми вече се надяваме на по-добри дни."
„Недействителната диагноза за злокачествен тумор бе поставена от българска страна. По този начин е можело да се продължи с лъчетерапия. Причините за това действие са неясни за нас. Какъв всъщност бе произходът на тумора разбрахме едва от хистологията след операцията в Турция”, сподели днес пред Про Нюз Добрич младият човек.
Той все още няма отговор на въпроса защо българските медици заявиха, че са отстранили тумора, а всъщност той бе премахнат в клиниката в Турция. „Не знаем какво са правили лекарите по време на двете операции в София и, едва ли, ще разберем. Факт е, че образуванието бе премахнато изцяло в Истанбул”, сподели Божидар. След операцията, зрелостникът тогава направи изключително благороден жест и дари 3 700 лева от събраните за лечението му средства на други трима нуждаещи се, за които тогава се провеждаха благотворителни кампании. И призова „Нека продължим с доброто!” Щастлив е, че състоянието и на тримата – две деца и майка на две дъщери, се развиват в положителна насока. В навечерието на Коледа Божидар пожелава здраве на всички.
„Защото, когато един човек е здрав, той може да постигне всичко с лекота, колкото и трудно да изглежда. Никога не трябва да го приемаме за даденост, понеже не се знае кога животът ще нанесе удар върху нас”, споделя той. И призовава да продължим да бъдем добри хора и да носим доброто в сърцето си, защото то, рано или късно, надделява!

Снимка: Личен архив

c