Култура

Център по минералогия и спелеология отвори врати в Добрич

В Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“ – гр. Добрич, на 4 декември официално бе открит „Център по минералогия и спелеология“, който има амбицията да разкрие разнообразието на минерални и скални образци в региона.  Центърът е обособен в залата на 3-ти етаж в сградата на читалището, където предстои да посреща посетителите от областта и гости на региона, информираха от пресслужбата на културно-просветното ведомство.

Първият дарител за експозицията е екипът на музея “Земята и хората”, предоставил 87 петрографски образци за изграждането на експозицията в Центъра. В приятна изненада за колектива се превърна неочакваното ново дарение от още 7 експоната, направено по време на откриването.

Друга голяма част от експонатите са дарение от г-н Димитър Димитров, който е и организатор на дейността на Центъра и същевременно ще предоставя информация на посетителите, за изложените музейни образци. Г-н Димитров ще ръководи и клуба, който ще функционира към Центъра и в който желаещите могат да изучават и събират скали, фосили и минерали в Добричка област и близките райони.

Събитието започна с приветствие от г-жа Елена Юрченко, член на Настоятелството на читалището, която изрази радостта си от разкриването на Центъра и надеждата, че той ще предизвика интереса на добричлии.

Откриването на събитието бяха уважили с присъствието си заместник-директорът на Националния музей „Земята и хората“ г-н Гено Цонков, както и г-жа Лариса Нешева и г-жа Светла Старирадева – уредници в музея.

Г-жа Светла Старирадева разказа повече за предоставените от музея образци и изрази всеобщото желание на екипа на „Земята и хората“, сътрудничеството с културния институт в гр. Добрич да продължи и занапред.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *