Каварна Общество

На Никулден своя празник ще отбележи храм “Свети Николай”

На 6 декември от 11:30 часа в храм “Св.Николай“ в село Свети Никола ще бъде отслужено празничното благослужение от енорийски свещеник Василий Селемет, по случай храмовия празник.

Свети Николай е роден в Мала Азия, провинция Ликия (днешна Турция) през 280 г. и умира през 325 г. След праведен монашески живот, той бил избран за архиепископ на град Мир. Също присъствал и на Първия Вселенски събор. Когато бил млад, наследил голямо богатство от баща си, което раздава на бедните. Това и вдъхновява днешната Коледа и раздаването на подаръци, а самият Николай е и първообраза на Дядо Коледа. Всякакви легенди за добрите му дела се носят из времето. Някои разказват, че когато един богаташ се разорил, стигнал до решението да продаде трите си дъщери. Тогава се намесил и светецът, който хвърлил три кесии злато и спасил трите момичета. Често той откупувал и роби.

Разказва се, че спасявал кораби и моряци, заради което е получил властта си над моретата, теченията и морските урагани. Поради тази причина лодките и корабите не плуват в открито море на този ден, а и също с него се закрива есенно-зимния риболов и по този случай моряците, рибарите и семействата им правят голямо угощение с рибни ястия. По традицията, рибата трябва да е шаран. Според легендите, в дъното на лодката на рибар се отворила дупка, която Свети Николай затворил с шаран. От тогава се смята, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца.

Според някои суеверия костите от рибата могат да се пришият в шапките на децата, за да ги предпазват от уроки и зли очи или да се пуснат по течението на реката, за да се умножи броят на семейството. Също така, трябва да се внимава да не падат люспи от рибата на земята, защото е на лошо, а ако я настъпите можете да се разболеете и умрете. Доброто поверие казва, че ако сложите от люспите в портфейла си, ще ви е на пари.  Още някои смятат, че първият сняг идва именно от светеца и неговата дълга бяла брада.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *