Без категория Крими Общество

Коли с нелегална дървесина задържаха патрулите на горска стража в област Добрич

При рутинни обходи, горските стражари в Добричко са задържали автомобили, натоварени с незаконна дървесина – на териториите на ДЛС “Балчик” и ДЛС “Тервел”, информираха от пресцентъра на Свероизточното държавното предприятие.

Автомобил, натоварен с 0,5 куб. м дърва за огрев, е задържан при обход на територията на ДЛС „Балчик”. На нарушителя са съставени два акта по Закона за горите.

При проверки в Добричко служителите на ДЛС „Тервел” са се натъкнали на незаконната сеч на 1 куб. м дърва за огрев. Дървесината, която е от вида цер и се оказала с контролна горска марка, е конфискувана, а съставеният констативен протокол е изпратен по компетентност на Районната прокуратура.

Общо 673 проверки са извършени през изминалата седмица на територията на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие.

  • 136 от проверките са на обекти за добив на дървесина
  • 174 – на превозни средства
  • 363 – на физически лица, от които 320 – ловци, а трима – любители на риболова

От СИДП напомнят, че извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват от закона с глоба от 50 до 3000 лв. Ако незаконните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция в размер от 100 до 5000 лв. При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лева.

Законът за горите предвижда и глоба за изхвърляне на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии. Санкцията е в размер от 200 до 2000 лв., посочват още от СИДП и апелират гражданите да бъдат съпричастни към опазването на горите, а при съмнения за нарушения да подават сигнали на телефон 112.

 

снимката е приемерна

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *