Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ученик от Балчик си пожела от Дядо Коледа ... автобусна спирка

15-годишният Мартин Кръстев е от Балчик е ученик в училището по изкуства СУ "Св. Климент Охридски" в Добрич. Той е носител на националната младежки награди за проявено благородство за 2018 г. Оказва се, че в резултат на транспортните неуредици в родния му град, младежът всеки ден трябва да чака по 40 минути, за да може да се придвижи до дома си с градския транспорт, тъй като маршрутните коли от Добрич пристигат на автогарата в кв. „В. Левски” и не слизат до старата част на града. Превозвачите категорично ни отказват да ни откарат до „старата” част на града. В тъмнината, при заледени тротоари и бурен вятър, изминаването на 2,5 км неминуемо застрашава здравословното състояние и живота ни. Да не говорим, че родителите ни се притесняват безкрайно, споделя младежът. По думите му, този проблем касае много балчиклии. Затова в социалната мрежа младежът публикува своето подранило писмо до Дядо Коледа. В него той моли за ...автобусна спирка. Ето какво написа Мартин: "Скъпи  Дядо Коледа, към теб тази година имам едно желание - направи така, че да се направи една "спирчица" в историческата част на града, за междуградските линии, защото смятам че аз живея в Европейски град. Писна ми да се прибирам по тъмните улици на Балчик, всяка вечер, по 2,5 километра. Бъди така добър да изпълниш моето скромно желание, което впрочем не е само мое!"

Ученик от Балчик с награда за проявено благородство

Днес младежът разпространи и отворено писмо до кмета на Община Балчик Николай Ангелов. В него се казва: "Уважаеми, г-н Кмет, Преди повече от месец се даде гласност на проблема, касаещ новата автогара в гр. Балчик, в квартал „Васил Левски“, по-точно обособяването на спирка в старата част на града за автобусите до и от гр. Добрич и гр. Варна. Както знаете, за Варна няма постоянна линия от град Балчик, а само преминаващи маршрутни коли. Това  състояние изключително затруднява гражданите, работещи, ученици, студенти и хора, нуждаещи се от специализирана лекарска помощ. Другата линия, Добрич-Балчик и обратно съществува, но успоредно с това вървят и проблеми, които се изразяват в следното: маршрутните коли от Добрич пристигат на автогарата в кв. „В. Левски” и не слизат до старата част на града. Това представлява трудност за учениците, които живеем в долната част на града, и пътуваме до Добрич и Варна в ранните и късни часове на деня. При зимни условия, особено вечер, ние придвижващите се от Добрич, сме принудени да чакаме на студа около 40 минути на спирка „Акапулко“, за да се приберем у дома с градския транспорт. Превозвачите категорично ни отказват да ни откарат до „старата” част на града. В тъмнината, при заледени тротоари и бурен вятър, изминаването на 2,5 км неминуемо застрашава здравословното състояние и живота ни. Да не говорим, че родителите ни се притесняват безкрайно. Уважаеми, г-н Ангелов, В регионалните медии Вие направихте изявление, че се работи по проблема и той ще бъде разрешен до 20 дни, максимум месец. Времето изтече, но резултат няма. Гражданите, а също и много други хора, участвали в подписката за уреждане на транспорта, от и до двата големи града, очакват с голяма надежда, че на въпроса ще има незабавен положителен отговор и всички най-накрая ще си отдъхнем. С уважение, Мартин Кръстев"

Ученик от Балчик организира фестивал, пее в няколко хора и мечтае да стане диригент

15-годишният Мартин Кръстев от Балчик е инициатор на детския фестивал „Пясъчни творения”, тази година се проведе за трети пореден път. Той допринася за културния живот в Балчик като утвърждава и защитава прозвището на общината – Фестивален град на Балканите. За това той стана един от 20-те носители на националните младежки награди за проявено благородство за 2018 г. Домакин на награждаването беше Симеон Сакскобургготски в двореца “Врана”. Мартин учи в средно училище „Св. Кл. Охридски” в Добрич с музика, свири на пиано. Пее в четири формации – “Черноморски звуци” гр. Балчик, Вокална студия “Sunshine” гр. Балчик с диригент д-р Валентина Георгиева, в смесен хор „Клименто” с диригент Андреана Димитрова и в камерна формация “Soul voices” на СУ „Св. Кл. Охридски” с диригент Габриела Павлова. Преподавател по поп и джаз пеене му е Милена Пеева. Мартин не крие, че вижда своето развитие в музиката, като мечтата му е да стане хоров диригент.  
c