Водещи новини Здраве

Студът увеличи хипертоничните кризи, алармират спешни медици от Добрич

Студът предизвика увеличение на хипертоничните кризи през последните дни, съобщи за Про Нюз Добрич завеждащият Спешно отделение на болницата в Добрич д-р Калоян Куртев. Засегнати са по-възрастните пациенти.

Препоръчваме възрастните хора да излизат навън, само ако се налага. Те трябва да се обличат добре. При възможност да имат придружител, ако трябва да отидат на пазар, каза той.

В студено време трябва да бъдем много по-внимателни, за да пазим сърцето си. Студът може да провокира хипертонични кризи, доста коронарни инциденти, коментират медици. За да не навредим на сърцето си в много студено време трябва минимално да се излагаме на студ.

“Студът сам по себе си води до спазъм на всички кръвоносни съдове, води до рефлекторен спазъм на съдовете на сърцето и това е една от причините в студените месеци на годината болните с коронарна болест на сърцето да имат по-чести неблагоприятни инциденти”, коментира пред БГНЕС доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”.

Трябва да се минимизира излагането на студ. Ако все пак се налага да го правим, е важно да се обличаме добре и по възможност да не вдишваме студения въздух, т.е. да имаме защита, като шал например.

“Студът може да провокира хипертонични кризи, доста коронарни инциденти. Поради тази причина е добре хората да се обличат добре, с топли дрехи, да се минимализира престоя в студено време. Да се пият топли напитки и когато човек усеща някакъв проблем да се обърне към лекаря навреме, не да чака да му мине”, посочи специалист.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *