Култура

Център по минералогия се открива в читалището в Добрич

„Център по минералогия и спелеология“ ще бъде открит в народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“,  Добрич. Той ще бъде официално открит на 4 декември от 16:00 часа. Центърът ще функционира в залата на 3-ти етаж в читалищната сграда.

Идеята за създаването на Центъра възниква след посещение на представители на Националния музей „Земята и хората“ – гр. София, при което от институцията изразяват своето желание да дарят колекция от камъни и минерали на читалище „Йордан Йовков“. През месец септември тази година дарението става факт, като музеят предоставя на културния институт 87 минерални и петрографски образеца, съобщиха от читалището.

По-голямата част от образците са от територията на България. В колекцията присъстват минерали от големи български находища: Маданското рудно поле, Бургаския руден район, Кремиковци, Славянка, Кошава, Бели пласт.Предоставени са изключително редки за страната ни минерали: родохризит и стилбит от находище Давидково, аметист от Маджарово, калцит – тип исландски шпат от с. Светулка, кианит от Тополовградско. В колекцията са представени и суровини с историческо значение: кремък за направата на първите сечива; талк, използван в древността при изработката на глинени съдове и металодобив; малахит и азурит – първите руди за добив на мед, които човек се научил да преработва.Включени са образци и от чуждестранни находища: кварц от Бразилия и Мозамбик, целестин от остров Мадагаскар, пемза от остров Санторини.

Впоследствие колекцията е обогатена чрез дарение от г-н Димитър Димитров, който ще посреща и предоставя информация за експозицията на посетителитев Центъра. Предоставените от него експонати са събирани предимно в региона на Добруджа. Сред предоставените от него образци присъстват сталагмит, арагонит, травертин, нефрит, барит, гагат, опал и др.

Предвижда се колекцията постепенно да се обогатява, като от музея „Земята и хората“ изразяват готовност да предоставят още образци за експозицията.

С откриването на Центъра към него веднага започва работа и школа, в която всички желаещи могат да изучават и събират скали, фосили и минерали в Добричка област и близките райони.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *