Водещи новини - дясно Общество

Станка Василева от Добрич е най-възрастният рали състезател у нас

Станка Василева, на 89 години, е най-възрастната рали състезателка у нас, разказва Бтв. От млада се увличала от майсторското шофиране – на кола и мотор. Взима книжка от раз – преди близо 60 години: „Като почна курса, не е като сега – дадеш 1000 лв., взимаш книжка, 3-4 месеца изпитват те, истински шофьор да станеш”.

Макар да работела в земеделието, шофирането й било като втора професия. Кои са най-важните качества, за да бъде един човек добър шофьор? „Най-добрите качества са това да се внимава. Внимаваш ли, да караш добре, един път да не нарушиш”.

За многогодишния си стаж зад волана няма нито едно нарушение, нито един инцидент.

Майсторката на волана казва, че самонадеяността е най-голямата грешка на шофьорите и основна причина за войната по пътищата.

Станка Василева е убедена, че жените са по-добрите шофьори: „Жените са много внимателни, много. Е, някоя чувам по телевизията, пийнали, карат, бели беше направила една жена, 4-5 коли унищожи, това е груба грешка, и най-вече алкохол като употребяваш зад волана като си, това е непростимо”.

Станка традиционно печели осмомартенското рали в Добрич, както и международните състезания в Източна Европа, в които е участвала в дългата си кариера. Сменила шест коли, но признава, че вече възрастта влияе на рефлексите и затова се отказва.

Станка има две деца, четири внука, 8 правнуци. Гордее се, че всички умеят да карат. А на пистата – имало умели млади момичета, които уверена е, ще я заместят достойно.

Източник: bTV

Снимки: bTV и Про Нюз Добрич

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *