Общество Политика

Военно положение за 10 области в Украйна

От 28 ноември, Украйна въвежда официално режим на военно положение за 10 области на територията в страната. Решението беше взето, след като на 26 ноември 276 депутата (от 330 участвали в гласуването) гласуваха “за” въвеждане на мярката.

В условия на военно положение от утре  са областите  Запорожска, Донецка, Винницка, Луганска, Николаевска, Одесска, Харковска, Сумска, Черниговска и Херсонска.

За Азово-Керченските акваториални води  състоянието на военно положение е въведено още от 14:00 ч. вчера (26 ноември).

30 дни е периодът, в който Украйна ще бъде в състояние на военно положение, според решението на Върховната Рада. Спешните законодателни промени, които парламентът е приел, позволяват на президента Порошенко да обяви мобилизация, ако определена ситуация или действие на военна агресия наложи необходимост от това.

По думите на председателя на парламента в Украйна, мирновременната процедура по обявяването на мобилизация е различна – президентът отправя предложение до народните представители, а те го одобряват чрез вземане на решение – закон за мобилизация.

Официалното решение за Военно положение за изброените области и част от акваториалните води в Черно море продължава до 14:00 26 декември 2018 г.

Информацията е предоставена от пресслужбата на

Съвета по национална безопасност и отбрана на Украйна

 

Източник: telegraf.com.ua

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *